“Това, което постави много неизвестни пред изборите, е именно фактът,

...
“Това, което постави много неизвестни пред изборите, е именно фактът,
Коментари Харесай

Яница Петкова, “Галъп“: Избирателната активност е повод за тревога

“Това, което сложи доста незнайни пред изборите, е точно фактът, че огромна част от хората не бяха решили за кого да гласоподават, а още по-голяма част не бяха решили дали въобще ще отидат. Това е повода, заради която картината не позволяваше оптимално огромна акуратност.

Можем да заключим, че няма изненади в резултатите от изборите. Очакваше се тази класификация “, споделя в ефира на “Нашият ден “ Яница Петкова, социолог от “Галъп Интернешънъл “ и добавя: “Има някои не толкоз положителни вести за нашето общество и някои мотиви за паника, като намаляващата изборна интензивност.

Друга значима тематика е гласоподаването измежду най-младите, което още веднъж е относително ниско. Запазва се наклонност на невисок интерес “.

“В целия Европейски Съюз следим една наклонност за радикално друг парламент, в случай че се вземат единствено гласовете на младите и в случай че се вземат гласовете на останалата част. Парламентът на младите е с водеща мощ Политическа партия, Демократична България – това са партиите с максимален юношески избор. Има мощен юношески избор и измежду гласоподавателите на Има Такъв Народ. Макар че тази партия срина своята поддръжка. Ако погледнем техният избор, делът на младите е много висок “, показва още тя.

“Има пояснение за това – от една страна, има някаква вяра за смяна. Младите са склонни да поддържат разнообразни нови партии. Виждаме, че техният избор прелита към някакви партии, които се появяват в последните години.

Те не са склонни да гласоподават за така наречен партии от статуквото.

Имахме един по-висок избор измежду младите напролет на предходната година, само че този избор последователно се върна в границите на обичайното ниско. По първи наблюдения ми се коства даже и по-ниско. Има разочарования измежду тях, по тази причина е и този отлив за гласуване “, споделя още Петкова.

Образователен статус

“По традиция по-високо образованите гласоподават за по-десни демократични партии. В това отношение е висок вота измежду хората с висше обучение за “Демократична България “, а също и за “Продължаваме Промяната “, въпреки че тя сподели една друга идеологическа ориентировка.

И измежду тях гласоподавателите с висше обучение са един по-висок %, който си коства да се означи “,

споделя Петкова в изявление за БНР и добавя:

“По-важното в тази ситуация е да разгледаме малко вота по обитаемо място. Ако погледнем структурата на гласуването за обособените партии, ще забележим, че най-голям е делът на гласоподавателите на Демократична България, които живеят в столицата. Висок е делът и на гласоподавателите на Политическа партия, които живеят в столицата.

И в това отношение имаме една разлика сред столицата и останалите обитаеми места, която на пръв взор прави усещане “.

Столицата

“Този път столицата беше по-активна в гласуването от предходните няколко избора. В следобедните часове имаше едно интензивно гласуване в София, което не наблюдавахме в предишните и по-миналите избори. Струва ми се значимо да се означи, че имаше някаква готовност в края на деня “, споделя още социоложката.

ТЕМА преди 4 минути 56 преди 4 минути 157 преди 24 минути 1053
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР