Това, което обявихме във вторник, е обединение на БСП с

...
Това, което обявихме във вторник, е обединение на БСП с
Коментари Харесай

Свиленски: Обединението около БСП е срещу модела „ГЕРБ”, задкулисието и корупцията

„ Това, което обявихме във вторник, е обединяване на Българска социалистическа партия с партии, с които си партнирахме на локалните избори и постигнахме положителни резултати, разширение на партньорството и образуване към Българска социалистическа партия на ляво-центристки-патриотичен фронт, с присъединяване на няколко социалдемократически партии, зелени, аграрни партии, Политическа партия „ Български напредък ”,  Политическа партия МИР,  Движение за обществен хуманизъм ”. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Свиленски пред Българска национална телевизия.
„ Всяка една от тези партии има политическа физиономия. И нито една от тях, както и Българска социалистическа партия,  няма да загърби личната физиономия. Но това, което ни свързва е обединяването против модела ГЕРБ, против модела на закулисието, на корупцията. Обедини ни бъдещето на България. Показахме на процедура на доста места в страната, че дружно реализираме триумф. И това ни дава основанието да вървим в посока на това, че българките жители търсят такава опция ”, сподели още Георги Свиленски.
На въпрос на водещата за какво Левицата не са в това обединяване, социалистът отговори: „ Защото не са против модела ГЕРБ – това, което ни сплотява всички нас. Защото Левицата в огромна част от общините на тези локални избори се яви против Българска социалистическа партия ”.
Той репликира водещата: „ Заплаха, сигурно – те не са. Но, всеки, който е излазъл от Българска социалистическа партия и се е опитал на гърба на Българска социалистическа партия да реализира политически резултати - политическата му орис е ясна. В Левицата са обединени от това, че всички те на гърба на Българска социалистическа партия са постигнали резултати през годините, след което са напуснали Българска социалистическа партия и са се обединили против Българска социалистическа партия. А с тези, с които направихме обединяването – нито един не е напуснал БСП  и не е работил  против Българска социалистическа партия ”, уточни Свиленски.
В коментара си за обстановката в Столичния общински съвет Свиленски съобщи: „ Имаме групово решение, че групата на „ Българска социалистическа партия за България ” в СОС няма да поддържа Борис Бонев за ръководител, ние имаме личен претендент и това е Диана Тонова ”,
По думите му има няколко разновидността, като първият е най-възрастният да поеме управлението на Общински съвет, до момента в който се образува болшинство. „ Вторият вид е да стартират пазарлъци, това най-лошият вариант- на тебе тази компания, на мене онази. Третият вид е да не вършат нищо 3 месеца и след 3 месеца, в случай че няма съвещание, да се отиде на избори. И съм сигурен, че доста от общинските съветници като схванат това, доста бързо ще си изберат общински ръководител ”, разяснява Георги Свиленски.
Именно заради тази причина той прикани общинските съветници да поддържат Диана Тонова, която е квалифициран, умел общински консултант, и по-късно да се образува болшинство към целите, за които се водят диалози.
На репликата на водещата на „ Още от деня ”, че Борис Бонев си бил харесал Българска социалистическа партия за поддръжка, Свиленски добави: „ Нас всички ни харесват за поддръжка, тъй като сме предсказуема политическа, предвидима, диалогична  мощ - и групата общински съветници, и парламентарната група и партията ни, с нас се работи ”.
В отговор на въпрос за какво Българска социалистическа партия не харесват бюджета за 2024 година, Свиленски се обърна към водещата: „ Управляващото болшинство в комисиите не приема бюджета на личния си финансов министър, вие питате опозицията за какво не му приема бюджета? ”, след което се аргументира с обстоятелства:
„ С какъв брой усилва пенсиите Асен Василев – с 11 % при инфлация 10 %? Нека да приказваме с обстоятелства. Ние желаеме втората година майчинство да бъде равна на минималната работна заплата – това го няма в бюджета. Искаме младежите до 26 години да бъдат освободени от налог, желаеме необлагаем най-малко до прага на беднотия, желаеме лечебните заведения да не са търговски сдружения - няма го. В учебните заведения – учениците да учат по 1 учебник – и това го няма. Искаме пенсиите да бъдат обновени, а освен индексирани. Има доста неща, които не са признати ”, уточни социалистът, само че добави, че има и неща в обществената политика, които са признати по предложение на Българска социалистическа партия като това минималната работна заплата от 1 януари да бъде 933 лева, което социалистите ще поддържат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР