Това, което ние заварихме още на първия ден и то

...
Това, което ние заварихме още на първия ден и то
Коментари Харесай

Асен Василев: Заварихме липса на контрол при договори и поръчки, системно несъбиране на данъци в НАП

Това, което ние заварихме още на първия ден и то не беше изненада за никой от сътрудниците във финансовия бранш или за българските жители, е че ограниченията бяха бюджетирани до края на март, бяха удължени с вземания от най-различни пера до края на май и действително нямаше в бюджета оставено финансиране, с цел да може те да продължат. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на взаимен брифинг с премиера и министри за доклад на активността на държавното управление от встъпването му в служба.

" Актуализация на бюджета не беше направена. Нашата първа задача беше да изработим План сметка за изборите, за която имахме един работен ден, също така да осигурим ритмичната работа на държавното управление, тъй че да няма разтърсвания. Това се случи. Част от ограниченията продължиха във формата, в който бяха. Част от ограниченията след диалози с работодатели и синдиката успяхме да преформатираме, успяхме да осигурим извънбюджетен запас в порядъка от 2,5 милиарда, с което да надградим съществуващите ограничения и да създадем в действителност една стратегия за възобновяване на бизнеса, като запазим ограниченията ориентирани към най-уязвимата част от популацията ", сподели министърът.

Другото нещо, което са заварили е било неналичието на надзор при възложенията и осъществявания на контракти и поръчки. Тези пари бяха харчени безотговорно, сподели той.

" Видяхме редовно несъбиране на налози в Национална агенция за приходите, в последните 30 дни виждаме нараснала събираемост. Благодарение на това и подхванатите съответни ограничения към този момент виждаме една изпреварваща събираемост и чакаме да съберем много повече в бюджета, в сравнение с е заложено авансово " безапелационен е министърът.

Наваксани са и изоставянията в организация митници. Василев даде образец с Терминал Росенец, където е имало единствено 7 митничари на щат, които вършат 24 -часови смени. Вече е повишен щатът на организация " Митници ", има и екипи на Гранична полиция. В момента има комбинирани екипи, които откриват ефикасен надзор на това пристанище, което е най-голямото пристанище за импорт на нефтени артикули.

Проверките са открили и касови апарати от 2018 година, които не са подавали информация към Национална агенция за приходите.

Министерство на финансите е подхванало също затегнат надзор върху така наречен " инхаус поръчки ".

" Наблюдава се, че през последните 4 години вместо да се употребява Законът за публичните поръчки и да се съблюдават разпоредбите по възлагане, почти половината държавен запас е минал през инхаус поръчки. Това са непрозрачни поръчки, непосредствено компаниите се договорят с частни подизпълнители, не минават през Закона за публичните поръчки, тръжни процедури и обжалвания. Използва се малка врата в закона за незабавни и неотложни случаи, което се е трансформирало в порочна процедура. Там сме подхванали към този момент ограничения с Агенцията за публични поръчки всички тези инхаус процедури да бъдат оповестени. С Министерство на правораздаването работим по решение на Министерски съвет, което мощно да ограничи тази процедура.
Вкарали сме АДФИ в огромните възложители на публични поръчки, които употребяват така наречен огледални контракти, където държавната конструкция дава на свое поделение контракт за осъществяване и подразделението го разпорежда на частни реализатори. Това е направено за да се заобикаля закона за публичните поръчки ", сподели Василев.

Той посочи, че е прокарано решение на Министерски съвет, което да откри огромен теч за пазаруването на дърва за отопление - където " към 300 лева на звук са текли в нечии джобове ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР