Това, което не бива да се приема са средства, стимулиращи

...
Това, което не бива да се приема са средства, стимулиращи
Коментари Харесай

Специалист: Имуностимулантите могат да ни навредят при коронавирус

Това, което не трябва да се приема са средства, стимулиращи имунната система. Всеки витамин има друг набор от дейности. За витамин D - той не е имуностимулиращ и е добре да се пие. Трябва приемът да става обаче под някакво наставление, а не безредно след информиране в интернет ". Това съобщи проф. доктор Доброслав Кюркчиев от лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ " Св. Иван Рилски " в студиото на " Здравей, България ".

Според експерта имуностимулиращите средства биха могли да навредят.

" Сериозните проблеми, свързани с COVID-19, не се дължат на самия вирус, а на реакцията на имунната система. Селенът, цинкът и витамин D не са имуностимуланти и не са рискови от тази позиция ", сподели доктор Кюркчиев. Той уточни, че като предварителна защита е добре да се измерят равнищата на витамин D в кръвта.

Д-р Кюркчиев изясни, че при някои случаи на ковид има втори пик на заболяването в 4-5 ден.

" Този пик е това, което действително прави проблеми. Извънредно мощната, несъответстваща и дерегулирана имунна система. Това не е проблем на вируса, а на реакцията ни против него. Тази имунна дисрегулация се назовава цитокинова стихия. Тя може да повреди белите дробове, да докара до тромбози, мултиорганна непълнота и до късните прояви на ковид след излекуване ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР