Това, което най-много обединява обществото, е грижата за децата ни,

...
Това, което най-много обединява обществото, е грижата за децата ни,
Коментари Харесай

Дженал Топалова: Познанието е сила. Нека я дадем на децата на България!

Това, което най-вече сплотява обществото, е грижата за децата ни, за тяхното положително обучение. Познанието е мощ. Нека я дадем на децата на България. Храмът на знанието постоянно е бил и ще бъде изобилен източник на мощ и разцвет. Това се споделя в декларация на Движение за права и свободи във връзка откриването на новата образователна година, прочетена от трибуната в пленарна зала от народния представител Дженал Топалова.

За Движение за права и свободи образованието е народен приоритет. Той би трябвало да бъде дефиниран в тактика за развиване на съвременно, цифрово и новаторско приблизително обучение, съобразено със международните трендове. Освен това, за Движение за права и свободи е съществена полезност образованието в неговото разнообразие, част от което е и образованието по майчин език. Майчиният език пази корените и традициите, придвижва полезностите на обособените етнически групи в бъдещето. Езикът е културният код, който прави допустимо опознаването и приемането на другия. Той е средството, което ни придвижва в света на другия, съобщи още Топалова.

Тя цитира тревожни данни от последния отчет на УНИЦЕФ, които са следващо предизвестие за влошени просветителни резултати, отпадане от учебно заведение, увеличение на случаите на принуждение и липса на базови познания и умения при учениците в България. Организацията регистрира и доста дребен прогрес по уговорката за трансформиране на образованието.

Най-притеснителни са данните от тазгодишното национално външно оценяване, които разкриват утежняване на резултатите на учениците, завършващи 4-ти клас. Това в допълнение задълбочава по този начин наречената просветителна беднотия. Данните за учениците, завършващи 7-и клас, пък демонстрират нищожен прогрес по български език и междинен резултат от 35 точки по математика малко над прага от 30 точки. 11,2% от децата на възраст от 3 до 6 години и 5,7% от децата на възраст от 7 до 10 години не посещават учебно заведение, съобщи още Топалова.

Днес отчитаме и неприятни последствия от правилото „ парите следват ученика “. Дългогодишното неглижиране на специалността на учителя в сложните години на прехода също изигра своята роля и през днешния ден преподавателите в междинното обучение са дефицитна специалност, безапелационна е Топалова.

Наш публичен и народен дълг е да подготвим младежите за специалностите на бъдещето. Те са част от общия европейски пазар на труда и би трябвало да бъдат конкурентни на връстниците си от Европейски Съюз. Ако днешният свят е на уменията, на можещите, то утрешният, в който ще господства изкуственият разсъдък, ще е на знаещите, съобщи още националният представител.

Ето и цялата декларация на Движение за права и свободи:

Уважаеми господин Председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

От трибуната на Народното събрание, се обръщаме със съпричастие към вас уважаеми учители, учебни дейци, родители, деца и възпитаници във връзка първия образователен ден на новата образователна година.
С дълбока увереност припомняме полезността на училщето - храма на знанието. То постоянно е било и ще бъде изобилен източник освен на знание, а и на мощ и разцвет.

 

Най-вълнуващ 15-ти септември е за първокласниците, които с боязън за пръв път ще прекрачат прага на родното учебно заведение, мястото, където ще навлязат в нов свят, сложен, само че забавен и където, надяваме се, ще се трансфорат в осъзнати персони.

Нека първият учебен звънец, скъпи възпитаници, сложи началото на устремът Ви към познания, вълнуващи прекарвания и провокации.
Бъдете упорити в стремежите си да търсите и преоткривате себе си в безграничния свят на познанието, тъй като образованието е това, което ще способства за пълноценната житейска и професионална реализация.

Образованието е най-ценното благосъстояние.
То е потребността, с помощта на която човечеството съществува и е оживяло.


Ние от Движение за права и свободи сме уверени, че образованието би трябвало да бъде народен приоритет. Убедени сме, че Образованието, образованието и ученето могат да способстват младежите в България да бъдат виновни и дейни, почтени жители с непрестанен блян към рационализиране. Само образовани, те ще могат да посрещнат новите провокации и да градят бъдещето на нашето общество.

Уважаеми госпожи и господа, народни представители

Над 700 000 възпитаници влизат през днешния ден в класните стаи. Заедно с тях над 70 000 учители и над 2000 психолози и педагогичен съветници ще открият тържествено новата образователна година. 60 000 първокласници за първи път ще чуят школския звънец. Емоция, която остава за цялостен живот. Ден за ново начало, само че и ден за равносметка.

Образованието е дългът на сегашното към бъдещето. Нашият дълг към децата ни. Изпълняваме ли го?

Да, доста от учебните заведения са ремонтирани и санирани, заплатите на преподавателите бяха увеличени, а ограниченията против отпадането на деца от образователния развой - повишени. Но би трябвало и да признаем, че към момента образованието в България се движи на две скорости. В някои учебни заведения то е съвременно, софтуерно, новаторско, в други – надалеч от мечтаното.

С паника прочетохме последния отчет на УНИЦЕФ, излязъл единствено преди ден. Той предизвестява за влошени просветителни резултати, отпадане от учебно заведение, увеличение на случаите на принуждение и липса на базови познания и умения при учениците в България.

Организацията регистрира и доста дребен прогрес по уговорката за трансформиране на образованието.

Най-притеснителни обаче са данните от тазгодишното национално външно оценяване, които разкриват утежняване на резултатите на учениците, завършващи 4-ти клас. Това в допълнение задълбочава по този начин наречената просветителна беднотия.

Данните за учениците, завършващи 7-и клас, пък демонстрират нищожен прогрес по български език и междинен резултат от 35 точки по математика малко над прага от 30 точки.

11,2% от децата на възраст от 3 до 6 години и 5,7% от децата на възраст от 7 до 10 години не посещават учебно заведение.

Днес отчитаме и неприятни последствия от правилото „ парите следват ученика “. Дългогодишното неглижиране на специалността на учителя в сложните години на прехода също изигра своята роля и през днешния ден преподавателите в междинното обучение са дефицитна специалност.

Какво е решението?

За Движение за права и свободи, образованието е народен приоритет. И той би трябвало да бъде дефиниран в тактика за развиване на съвременно, цифрово и новаторско приблизително обучение, съобразено със международните трендове.

За нас, Движение за права и свободи, образованието в неговото разнообразие, част от което е и образованието по майчин език, е съществена полезност. Майчиният език пази корените и традициите, придвижва полезностите на обособените етнически групи в бъдещето. Езикът е културният код, който прави допустимо опознаването и приемането на другия. Той е средството, което ни придвижва в света на другия.

Наш публичен и народен дълг е да подготвим младежите за специалностите на бъдещето. Те са част от общия европейски пазар на труда и би трябвало да бъдат конкурентни на връстниците си от Европейски Съюз. Ако днешният свят е на уменията, на можещите, то утрешният, в който ще господства изкуственият разсъдък, ще е на знаещите.

Познанието е мощ. Нека я дадем на децата на България!

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР