Това, което можем да направим в нашето министерство, е да

...
Това, което можем да направим в нашето министерство, е да
Коментари Харесай

Просветният министър: Целта ни е да задържим максимално децата в училище

Това, което можем да създадем в нашето министерство, е да задържим оптимално децата в учебно заведение. Казахме пределно ясно, че това е нашата цел. Мерките са ориентирани в тази посока. Това сподели служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков в утринния блок на Българска национална телевизия.

Той уточни, че родителите се пробват да слагат за тях невъзможна задача. " Гледайки другите изследвания, виждам, че те се пробват да слагат пред нас една невъзможна задача – от една страна, да запазим здравето и живота на учениците и учителите, въпреки това, да имаме 100 % присъствено образование. Това е невероятно. Нашата роля като институция е не да се водим от страсти, а да намерим най-точния баланс ", добави министър Денков.

" Наша грижа, с изключение на оптималното наличие на децата, би трябвало да бъде и животът и здравето на децата и учителите. Всичко, което си приказваме през днешния ден, може да стане безсмислено за няколко дни, в случай че починат няколко деца или 10-20 учители. Разберете, че салдото би трябвало да се търси. Напълно безконтролно би било да кажем: " Всичко е присъствено ". И в случай че по-късно почнат да почиват деца, родители, ние още веднъж ще бъдем отговорни. Правим оптимално наличие при понижен риск за съдбовни последствия ", сподели още той.

" Има процедура в някои от страните децата да бъдат тествани най-малко два пъти седмично. Влезнахме в контакт с Министерството на здравеопазването. Те работят сега със здравния контрольор да ревизират до каква степен можем да осигурим проби особено за деца преди 15 септември.Опитите за постанова е на тестване на децата срещната голяма опозиция от родителите. Нашата настройка е проби да бъдат обезпечени за децата, които демонстрират признаци, тъй че да може оптимално бързо да проверим дали детето е болно от Коронавирус, или нещо друго. Другото е да осигурим проби за учебни заведения, които са обезпечили тестване за всички деца – имат единодушие на учители и родители и цялата организация е основана Тези проби ще бъдат безвъзмездни. Трябва да е ясно, че няма никакъв смисъл да се тестват 5 или 10 % от децата в едно учебно заведение, в случай че ще го вършим регулярно. Или ще тестваме всички деца, или няма смисъл да тестваме което и да е дете - с изключение на тези, които демонстрират признаци ".

" Децата в детските градини, без предучилищните групи, няма да носят маски. Предучилищните групи и децата от първи до четвърти клас в зеления пояс също ще са без маски. Маски не се изискват на двора на учебното заведение, по време на часове по физическо образование в отворени пространства. Трябва да има, доколкото е допустимо, физическа отдалеченост от метър и половина сред децата ", изясни министър Николай Денков.

Той уточни, че огромните възпитаници ще излизат по-често в електронно образование, тъй като по-добре могат да си провеждат времето и да се оправят по-добре с материала.

" Това, което се трансформира от предходната година, е равнището на наличие в учебно заведение. Тази година ще се изисква 50% наличие в учебно заведение, а не както предходната година - 38%. Това ще даде по-голяма опция за основаване на разнообразни организации - на смени да вървят учениците, по-добре да се провеждат седмиците в кои седмици да са едни класове, в кои - други. На отраслов съвет е обсъждано и хибриден вид - 50% от децата са в клас, 50% са в къщи, след което се сменят. Това ще бъде разрешено в алената и жълтата зона. При тъмночервената зона всичко би трябвало да бъде затворено. В зелената зона всичко ще бъде отворено, в случай че няма изключителни обстановки ", добави проф. Денков.

" Оставяме висшите учебни заведения да решат за съответните специалности и факултети по какъв начин би трябвало да подходят. Там има по-голяма опция за еластичност - могат да се изтеглят занятия и изпити ", сподели министър Денков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР