Това, което може да вдъхнови децата да пожелят отново да

...
Това, което може да вдъхнови децата да пожелят отново да
Коментари Харесай

Децата на Запада мечтаят да станат… влогъри

Това, което може да въодушеви децата да пожелят още веднъж да са учени, инженери и космонавти, е НАСА да се върне в дълбокия космос за първи път от 50 години насам

В западните страни децата се интересуват на първо място от YouTube и много по-малко от галактическите полети (снимка: CCO Public Domain)

Преди 50 години ракета „ Сатурн V ”, изстреляна от галактическия център „ Кенеди ”, води в космоса Нейл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. Четири дни по-късно Армстронг и Алдрин ще стъпят на Луната, вдъхновявайки цяло потомство младежи да станат учени, инженери и математици.

Ефектът на програмата Apollo въодушевява хиляди деца по света да мечтаят да станат откриватели, космонавти, конструктори… Днес обаче младите мечтаят да станaт влогъри. Поне в страните от Запада, написа Arstechnica.

В навечерието на годишнината на Apollo 11 производителят на модулни конструктори LEGO разпореди на Harris Poll да изследва желанията на общо 3000 деца от Съединени американски щати, Китай и Обединеното кралство за отношението им към знанието за космоса. Резултатите демонстрират, че в западните страни децата се интересуват на първо място от YouTube и много по-малко от галактическите полети.
още по тематиката
Запитани какви биха желали да станат, когато пораснат, към 3 от 10 американските и английските деца са дали отговор, че желаят да бъдат създатели на видео в YouTube или влогъри – тип „ кариера ”, която се базира на правенето на видео за интернет. Това прави една трета от децата.

Следващите желания включват преподавател, професионален състезател или музикант. Да станат астронавти мечтаят единствено 11% от децата – триж по-малко от тези, които желаят да станат известни посредством видео в YouTube.

Обратното е в Китай – там децата имат очевидно желание да станат астронавти. Оказва се, че децата в Китай са доста по-заинтересовани от навлизането в космоса и имат по-високи упования за заселване на космоса през идващите десетилетия, демонстрира анкетата.

Интересни са и отговорите на въпроса дали скоро хората ще населяват друга планета. 96% от китайчетата са безапелационни, че това ще се случи. Сред западните деца сходно мнение се споделя от към 2/3 от децата. Подобна е пропорцията и що се касае до желанието на самите деца да излязат в открития космос.

Анализите за аргументите западните деца да мечатаят да станат влогъри, а не друго, може да се прострат обстойно и нашироко. Може би просветителната система в Китай слага по-голям акцент върху цената на науката, технологиите, инженеринга и проучването на космоса, допускат откривателите от Harris Poll.

В последна сметка може би това, което може да въодушеви децата на Запада да пожелят още веднъж да са учени, инженери и космонавти, е НАСА да се върне в дълбокия космос за първи път от 50 години. Това обаче може може и да не се случи скоро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР