Това, което мисля, че е ясно за всички, е следното

...
Това, което мисля, че е ясно за всички, е следното
Коментари Харесай

Асен Василев: Заради кабинета на Радев плащахме за скъп хляб, мляко и месо

" Това, което мисля, че е ясно за всички, е следното – с непремереното решение за възбрана за вноса на украинското зърно служебният кабинет лиши хазната от доходи и накара целия български народ да заплаща по-скъп самун, по-скъпо брашно и по-скъпо олио и фуражи, а оттова и по-високи цени на млечните и месните артикули, с цел да отбрани един бранш, който предходната година е генерирал заявена облага от 2,5 милиарда лв. ".
 
Това зави министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.
По-рано през днешния ден министър председателят Николай Денков заяви, че държавното управление счита за вярно освобождението на вноса на зърно от Украйна.
 
Според Василев е явно, че рационалната политика е, в случай че има производители, които в действителност биха били сложени пред компликации и биха излезли на загуба, да има за тях целеви помощи. Но да се освободи вноса, по този начин, както беше освободен предходната година, с цел да може да се генерират доходи в хазната и да ядем по-евтини храни.
 
Финансовият министър е на мнение, че това е виновното решение в интерес на всички български жители.
Той заяви, че приходите от произвеждане на зърнени култури предходната година са 9,976 милиарда лв.. Декларираната облага, върху която са платени налози за бранш зърнопроизводство е 2,507 милиарда лв.. 2021 година, за сравенние, приходите на бранша са 7,965 милиарда лева, облагата е 1,862 милиарда лв.. Приходите за 2021 година са 8 милиарда лева, облагата е 1,9 милиарда лв.. Приходите за 2022 година са 10 милиарда лева, облагата е 2,5 милиарда лева на бранш зърнопроизводство, уточни Василев.
 
По думите му секторът е главен ползвател на дотация по линията на освобождението на горивата от данък. Това са 100 млн. лева невнесен данък в държавната хазна от бранша. Субсидията, която страната е дала към всички селскостопански производители с съществена част бранш зърнопроизводство за 2021 година, е 1,6 милиарда лева, за 2022 година е 1,96 милиарда лева, от които 890 млн. лева са европейски средства, 1,1 милиарда лева са средствата от националния бюджет, осведоми министърът.
 
Забраната на импорт на украинско зърно, която служебният кабинет изиска от Европейска комисия, все още е нанесла вреди на хазната в размер на 146 млн. лева от невнесено Данък добавена стойност. До края на годината, в случай че се продължи тази възбрана, чакаме вредите да са към 40 млн. лева на месец, добави Василев.
 
В отговор на въпрос дали министърът на земеделието Кирил Вътев е бил осведомен за това решение, Асен Василев сподели, че полемики в кабинета има, те се водят няколко седмици.
 
" На предишното съвещание на Министерски съвет имахме доста дълга полемика по въпроса и за първи път там изнесох данните за вредите за бюждета ", сподели министър Василев. Има към този момент взето решение, че България не поддържа удължаването на възбраната за импорт за украинско зърно, уточни още министърът, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР