“Това, което имаме, не виждам каква работа би свършило в

...
“Това, което имаме, не виждам каква работа би свършило в
Коментари Харесай

Министърът на отбраната: Това, което имаме, не виждам каква работа би свършило в Украйна |

“Това, което имаме, не виждам каква работа би свършило в Украйна. Това са извънредно остарели боеприпаси и не виждам вид по какъв начин биха послужили в Украйна. Към момента не сме разпознали това, което бихме могли да предоставим. Нямаме и решение за такова нещо, няма и не виждам и опция ”, съобщи министърът на защитата Драгомир Заков в Народното събрание на въпрос дали в министерството му са създали разбор каква военна помощ може да се даде на Украйна.

Заков сподели това след двучасова среща за целите на Министерството на защитата с партиите от ръководещата коалиция. Вчера срещата беше обявена като съдружен съвет на тематика защита, на който трябваше да разисквано предлагането на Демократична България да се даде военна помощ за Украйна. Представители на всички партии, както и Заков, споделиха, че тематиката през днешния ден въобще не е повдигана.

“Имахме диалог във връзка с цялостната oрганизация на Министерството на защитата ”, изясни съпредседателят на Демократична България ген. Атанас Атанасов след срещата. Той описа, че ще показват своя план за предоставяне на военна помощ на всяка от партиите в ръководещата коалиция и се надява да има решение до края на седмицата.

Шефът на парламентарната комисия по защита Атанас Зафиров сподели, че предлагането на Демократична България занапред ще се разиска в пленарната зала. Обсъждахме осъществяването на съдружното съглашение и какво чакаме от министерството и новото управление, сподели Зафиров.

“Темите бяха главно тези, които са свързани с съдружното съглашение. Минахме по целия конспект на съглашението. Беше значимо този съвет да се организира, защото не е провеждан в последните 4 месеца. Беше значимо да чуем вижданията на съдружните сътрудници, както и те да чуят нашите ”, разяснява и Заков. Той не даде съответен отговор на нито един един въпрос, като кой план за модернизацията на армията ще бъде приоритет. “Конкретни планове не са обсъждани, знаете, че сега имаме 9. Обсъждаме по какъв начин да се случат най-ефективно и зад тях да има действителни качества ”, продължи Заков. Все отново се разбра, че придобиването на нови съвременни радари и бойни машини на пехотата са приоритет.

Заков сподели въпреки всичко, че не е изключено да предложи актуализация на бюджет поради защитата.

Малко по-рано вицепремиерът Корнелия Нинова съобщи от парламентарната естрада, че БСП няма да разреши на България да бъде намесена във войната посредством доставка на оръжия. „ България изнася оръжия, артикули и технологии с двойна приложимост несъмнено за над 60 страни, само че за следващ път заявявам от трибуната на българското Народно заседание – нито един експорт не е сбъднат за Украйна, освен в последните месеци откогато е държавното управление на Кирил Петков, а от 2015 година, след подписването на Минските съглашения ", заявява Нинова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР