Това, което е най-важно, е да се приеме всеобхватна програма

...
Това, което е най-важно, е да се приеме всеобхватна програма
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Армията ни не може да разчита на старата съветска техника

Това, което е най-важно, е да се одобри всеобхватна стратегия за превъоръжаване , защото изключително в настоящите условия българската войска не може да продължи да разчита на руско въоръжение и техника и обвързваните с това поддръжка и подготовка на личния състав. Това съобщи пред News.bg някогашният длъжностен министър на защитата Велизар Шаламанов .

По думите му значимото е, че година след година българската войска става все по-интегрирана в структурите на НАТО . Тази година е извънредно значимо, тъй като се вижда преди всичко регулярни участия на бойни самолети от НАТО в подкрепяне на отбраната на нашето въздушно пространство и ясно решение за основаване на две батальонни бойни групи - една с преди всичко българско присъединяване и една с разширено многонационално присъединяване. Виждаме, че съдействието във всички области се развива и това несъмнено способства за оперативната съгласуемост и повишение на отбранителните качества в границите на НАТО, сподели Шаламанов.

Той посочи, че парадът на 6 май не е най-важният детайл на връзката сред армията и общество . Очаква се да има демонстрации на типовете въоръжени сили, освещаване на бойните флагове, които са знак на единството и на духа на армията. Ние би трябвало да насочим своето внимание към това, което най-важно все още - подсилване на нашата отбранителна дарба дружно със съдружниците , само че с фокус ускорено превъоръжаване. На трето място е непосредствена и усилена помощ на украинските въоръжени сили що се отнася до защитата, с цел да могат да защитят своята териториална целокупност и суверенитет, акцентира Шаламанов.

Целта да се отделя 2% от Брутния вътрешен артикул (БВП) до 2023 година е сложена още през 2014 година в Уелс и след това с решение на Министерския съвет, напомни Шаламанов. Ангажиментът на държавното управление е още 2023 година да бъде достигната задачата , само че с предлагането, което " Демократична България " внесе в съдружното съглашение в дебата към превъоръжаването - основаване на " Инвестиционен фонд превъоръжаване и устойчива защита ", действителните разноски за обрана в идващите 2 години ще надвишават съществено 2% . Това ще е за сметка на разсрочено заплащане по тези разноски в границите на идващите 20 години за ускорено превъоръжаване, в това число с опцията каскадиране на съвместима боеспособна техника втора употреба, както и надлежно смяна на системата за логистика и подготовка, като резултат от това освобождение от остарялата техника, която употребява доста средства, ангажира доста хора, без да прибавя действителни отбранителни качества , разясни още някогашният длъжностен министър на защитата.

Той увери, че националния суверенитет на страната е обезпечен посредством участието на страната в НАТО и задължението на нашите съдружници в Алианса . България към този момент сякаш изостава от ускореното развиване на отбранителните качества в Източна Европа, в това число и по отношение на балтийските страни - Румъния, Гърция, Полша, Словакия. Това е ново държавно управление и след едно малко закъснение, което се дължи на непропорционалното въздействие на президента Румен Радев в бранш " Сигурност " , излиза от този неверен коловоз и съм убеден, че още тази година във връзка със срещите на върха в Мадрид, ще бъдат преодолени дефицитите и България ще има доста по-разширени отбранителни качества в границите на НАТО , сподели още Шаламанов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР