Това, което доскоро се смяташе за табу, става факт в

...
Това, което доскоро се смяташе за табу, става факт в
Коментари Харесай

Гърция: глоба от 100 евро, ако си над 60 и не се ваксинираш


Това, което до неотдавна се смяташе за табу, става факт в Гърция: всички хора над 60 години подлежат на наложителна имунизация против Ковид-19. Отказващите да се имунизират ще заплащат високи санкции – по 100 евро на месец.

Гърците над 60 години, които до 16 януари не се решат на първа имунизация против Ковид-19, ще бъдат глобявани с по 100 евро всеки месец, през който те не престават да не са имунизирани. При средномесечна пенсия от към 725 евро в Гърция, глобата е доста сериозна, разяснява по този мотив вестник „ Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ). Министър-председателят Кириакос Мицотакис съобщи, че в тази ситуация не става въпрос за санкция, а за вноска към здравната система.
Редакцията предлага
С въвеждането де факто на наложителното имунизиране за възрастните хора Гърция още веднъж залага овреме на една мярка, която до неотдавна се смяташе за табу. През юли страната последва образеца на Франция и. Сега това става наложително и за всички представители от избрана възрастова група. Така Гърция вкарва крайната мярка още преди Австрия, където наложителното имунизиране се вкарва от началото на февруари.

Защо тъкмо над 60-годишните?

Гръцкото държавно управление стимулира решението си с това, че точно възрастните хора над 60 години са изключително застрашени от тежко протичане на заболяването, както и с високия дял на приетите в болница възрастни хора. Ефектът за здравната система от имунизирането на един 70-годишен е 34 пъти по-голям, в сравнение с при един подрастващ, твърди Мицотакис. Той се базира и на образеца на Португалия, ваксинирала в това време 99,5 на 100 от над 60-годишните, и където сега единствено 80 пациенти с Ковид се лекуват в интензивни отделения. За съпоставяне: в Гърция делът на имунизираните възрастни хора е 83 на 100, а на интензивно лекуване сега има 657 пациенти.

В това отношение Гърция е с по-добри индикатори от страните в района: 61,4 на 100 от гръцкото население е имунизирано – доста повече в сравнение с в България, Румъния или Сърбия, напомня НЦЦ. За попречване на „ прегряването " на здравната система обаче процентът на имунизираните не е задоволителен.

Остри реакции в обществените медии

Протести на антиваксъри през лятото на 2021 в Атина

Първите реакции в обществените мрежи на решението на държавното управление са отрицателни – то се дефинира като наказателна мярка против възрастните. Потребители означават, че в това време няма обвързване за имунизиране на хората от някои специалности, които имат доста контакти с други хора, като да вземем за пример полицейските чиновници, военните или.

Стабилно ядро от антиваксъри

Югоизточна Европа е цитадела на, отбелязва още швейцарското издание и напомня, че и в Гърция има едно устойчиво ядро от съперници на имунизациите. Така да вземем за пример след въвеждането на наложителното имунизиране на медицинските фрагменти към 6 хиляди заети в бранша трябваше да бъдат.

Много индикативен е също и, подкупвали лекари да им поставят солен разтвор вместо ваксина, само че в последна сметка оказали се с същинска ваксина, показва още НЦЦ.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР