Това, което договорихме с Еврокомисията по отношение на дефиницията за

...
Това, което договорихме с Еврокомисията по отношение на дефиницията за
Коментари Харесай

Променят дефиницията за активен фермер за Кампания 2024

Това, което договорихме с Еврокомисията във връзка с дефиницията за ” деен фермер ”, са измененията, свързани с метода, по който се пресмята процентното съответствие сред земеделска и неземеделска активност при определянето на дейните фермери.

Съгласно препоръчаните промени, приходите от селскостопанска активност следва да съставляват минимум 10% от общия приход на стопанството. Това е първата догадка, в която фермерите ще се смятат за дейни.

Втората догадка е когато годишният размер на директни заплащания е най-малко 2% от общите доходи, получени от неселскостопански действия. Тези промени ще могат да бъдат приложени от Кампания 2024 година Това съобщи Аделина Стоянова, шеф на дирекция “Директни заплащания ” към Министерство на земеделието и храните по време на съвещание на Комисията по земеделието, храните и горите, оповестява профилираното електронно издание agrozona.bg.

Неактивните аграрни стопани, след осъществяване на всички инспекции за съотвествие с дефиницията деен фермер, общият брой на неактивните фермери за 2023 година е 264.

“Това е резултатът е инспекциите, които Държавен фонд “Земеделие ” направи на база на критериите, използвани през 2023 година. От тези 264 аграрни стопани в хипотезата, в която съотношението сред земеделската и неземеделската активност не подхожда на дефиницията за “активен фермер ”, са 152 аграрни стопани. Останалите лица са аграрни стопани, които не са дали информация на база, на която да могат да бъдат тествани критериите за деен аграрни собственик, както и бенефициенти, които не могат да отговорят на условията по разнообразни аргументи – непредставени документи или други проблеми ”, разясни още Аделина Стоянова.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР