Това, което беше консенсусно в групата, е, независимо дали ще ...

Това, което беше консенсусно в групата, е, независимо дали ще

Георги Ганев: За мен е безсмислено да съществуват държавни предприятия

" Това, което беше консенсусно в групата, е, без значение дали ще го преглеждаме като повече, или по-малко страна, то да пречи по-малко на бизнеса ".

Това сподели пред БНР икономистът Георги Ганев, част от екипа на " Демократична България " в договарянията за сформиране на съдружно ръководство.

Той акцентира, че е реализирано единодушие, че, с цел да се смъкват рестриктивните мерки върху бизнеса, свързани с пандемията, стратегически верният метод е ускорена имунизация и определяне на хората, които имат имунитет, без да са имунизирани, само че заради преболедуване на COVID-19:

" Лекарите ще ни кажат по кое време е доближат задоволителен % от популацията, с цел да не бъде в голяма степен опасност пандемията, да се отворят бизнесите. Да стигнем оптимално бързо до точката, когато страната законно да може да каже, че се смъкват рестриктивните мерки, тъй като има задоволителна отбрана против болестта ".

Ганев уточни, че се разисква доста сериозна смяна във философията към държавните сдружения и посочи, че общинските сдружения са " друга категория проблем ":

" Трябва да има набор от критерии, въз основа на които обективно да се взема решение има ли потребност обещано сдружение да е държавно, или - не. Такъв (набор от критерии) сега не съществува, просто се взема решение, че нещо безусловно би трябвало да е държавно - и то е такова ".

Другото, което посочи той, е нуждата от бистрота на финансите на държавните сдружения, каквато по закон би трябвало да има, само че той не се извършва.

" Да има набор от обществени знаци, с цел да се види дали обещано сдружение извършва обществената си функционалност. И в случай че не може, би трябвало ли да го има това държавно сдружение. За мен е безсмислено да съществуват държавни предприятия, само че това е персонално мое мнение и както виждам съм единствения в стаята с това мнение и е ясно за какво няма да се слага този въпрос и всички сдружения ще си останат държавни. Въпросът е да работят по-добре ".

Според него безспорната гласност на договарянията за държавно управление не е оптималното решение.

Източник: fakti.bg