Това казват експерти от Световната здравна организация, цитирани от Science

...
Това казват експерти от Световната здравна организация, цитирани от Science
Коментари Харесай

Мистериозна болест може да предизвика пандемия

Това споделят специалисти от Световната здравна организация, представени от Science alert. Според тях заразяването от заболяването е толкоз смъртоносно и загадъчно, че и до момента лекарите не са научили освен това за нея.

Въпросът е по какъв начин може една болест, която даже не е разпозната, да се смята за толкоз рискова за живота и здравето на хората по света. Експертите изясняват, че "Болестта Х " е сурогат на към този момент известни болести и макар, че не сме я срещали към момента и не сме я описали, съвсем несъмнено е,че тя ще се появи.

Световна пандемия може да бъде провокирана от патоген, който досега не е прочут на науката, това се споделя и в публично изказване на Световната здравна организация. Според институцията, към този момент се работи в специфичен Проект за научно-изследователска активност по разкриване и разказване на най-големите и рискови нововъзникващи патогени.

Последните данни от това са оповестени през февруари 2018 година и насочват вниманието към няколко заболявания, от които може да тръгне новия патоген. Това са кримско-конгоанска хеморагична тресчица (CCHF); заболяването Ебола и заболяването Марбург; Lassa fever; ковид на респираторен синдром (MERS-CoV) и тежък изострен респираторен синдром (SARS) и вирусът Zika. За първи път бе прибавен и тайнствения нов патоген, от който може да тръгне международна пандемия.

"Историята ни споделя, че е евентуално идната огромна зараза да бъде нещо, което не сме виждали до момента ", сподели Джон-Ар Ротинген, основен изпълнителен шеф на Норвежкия съвет за научни проучвания и теоретичен консултант на комисията на СЗО.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР