Това казаха пред журналисти лидерите на двата синдиката Пламен Димитров

...
Това казаха пред журналисти лидерите на двата синдиката Пламен Димитров
Коментари Харесай

Синдикатите: Хванете поне един лекар за фалшив болничен

Това споделиха пред публицисти водачите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов след работна закуска с представители на бизнеса.

С плана на бюджет на Държавното публично обезпечаване се предлага работодателите да заплащат единствено 50 % от осигурителния приход за първите три дни болничен, а не 70 %, както е сега. От четвъртия ден Национален осигурителен институт ще продължи да заплаща по 80 %, както е и в този момент.

Според Димитров и Манолов с предлагането няма да се решат проблемите с подправените болнични, а единствено ще се орежат права. Ако някой желае да облекчава работодателите, което мъчно разбирам, тогава е обикновено държавното публично обезпечаване да доплати до същия размер, който до момента се е получавал, означи Димитър Манолов. Той добави, че има разнообразни разновидности, които ще бъдат разисквани.

Всички знаем, че има цени какъв брой коства един болничен , не може да няма метод да се хване най-малко един доктор и за наставление да понесе отговорността, разяснява Димитров.

Синдикалните водачи дадоха образец, че в Полша, в случай че бъде заловен доктор, който дава подправен болничен, му се лишават правата вечно. Работници, които употребяват подправени болнични пък се санкционират в някои страни по Наказателния кодекс.

Лидерите на синдикалните организации са на мнение, че проблем с подправените болнични в действителност има, само че е нужен по-сериозен надзор .

Друг проблем, който също би трябвало да бъде решен е и този с подправените инвалидни пенсии, означи Пламен Димитров.

КНСБ и КТ "Подкрепа " не утвърждават и ограничението на достъпа до обезщетение за безработица посредством увеличение на интервала, в който би трябвало да си се осигурявал, с цел да имаш достъп до него.

От 2018 година човек би трябвало да се е осигурявал най-малко 12 месеца през последната година и половина, а не както е сега единствено 9 месеца.

По думите на Димитров, България така и така е страната, в която минимален % от безработните - към 70 000 от общо над 200 000, имат достъп до обезщетение. С новата смяна огромна част от сезонните служащи няма да имат достъп до системата, добави президентът на КНСБ.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР