Това каза за ФрогНюз Мария Петкова, председател на Асоциацията на

...
Това каза за ФрогНюз Мария Петкова, председател на Асоциацията на
Коментари Харесай

Кредитен анализатор за Фрог: Хората масово се вкарват в дългова спирала от бързи кредити, които не могат д...

Това сподели за ФрогНюз Мария Петкова, ръководител на Асоциацията на кредитните медиатори в България. 

 

“През нашия уебсайт имаме платформа за запитвания, и там попадаме на от ден на ден хора, които имат доста на брой бързи заеми, които не могат да смогват да обслужват. Напоследък имаме клиенти с по 15, 20 и повече отговорности ”, акцентира Петкова. 

“Хубаво е всички да си слагат въпроса, за какво някой позволява едно физическо лице да има 20-25 отговорности и за какво на този клиент му се дават нови заеми. Хората с толкоз отговорности нормално са изпаднали в просрочие и не могат да се извърнат към банков заем, с който вероятно да погасят отговорностите си към бързите заеми. Все отново едно от главните условия на банките е да нямат просрочия и да са обслужвали постоянно предходните си заеми. Клиенти, които са с малко отговорности, до 5, могат да се извърнат към подобен заем, стига тези заеми да са обслужвани постоянно. ”

“ Но имайте поради, че даже и да са ви постоянни бързите заеми, банките съблюдават и за тяхната численост. Ако имате над 10, няма по какъв начин да ви финансират, тъй като това значи, че този човек няма финансовата просвета да си направи сметка на средствата, надлежно не може да се чака от него да изплаща постоянно отговорностите си. ”, изясни кредитният експерт. 

Петкова акцентира, че финансовите институции са доста по-бързи при събирането на просрочените отговорности от банките. Те минават през частни правосъдни реализатори, колекторски компании, имат и лични такива, както и организации, които събират средствата. Интересното е, че точно те стимулират клиентите да изтеглят нови бързи заеми, с цел да погасят старите просрочени ”, сподели Мария Петкова. 

“При нас идват клиенти, които са със постоянни приходи и специалности и е било безусловно допустимо да изтеглят банков заем, който и като рента е с много-ниска цена, само че въпреки всичко са прибегнали към бързи заеми. Да, един бърз заем може да се изтегли в границите на часове, само че в същото време има и банкови заеми, които могат да бъдат изтеглени от през днешния ден за на следващия ден и лихвите са в десетки пъти по-ниски. ”, акцентира тя и посъветва хората, които занапред имат намерение да се извърнат към сходен тип заеми:

“Помислете си, в случай че през днешния ден живеете с 2 000 лева, от на следващия ден вашето домакинство ще може ли да се оправи с 1 000 лева? Сам човек би трябвало да може да си направи сметка по какъв начин ще връща тези пари. Ако се е стигнало до там, проверете първо опцията за банков заем и в случай че не отговаряте на условията, чак тогава преминете към небанкова институция и ползвайте кредитен медиатор, с цел да може да ревизира всички разновидности за вас. ”

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР