Това каза в студиото на Здравей, България по NOVA бившият

...
Това каза в студиото на Здравей, България по NOVA бившият
Коментари Харесай

Д-р Виткова: Трагедия! Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да плащат най-много, когато са ...

Това сподели в студиото на „ Здравей, България ” по NOVA някогашният министър на опазването на здравето доктор Мими Виткова.

 

Тя разясни, че не е ясно каква е индустриалната цена и надценката на медицинските произведения в България.

 

" Въпросът за какво здравноосигурените лица доплащат хиляди за незабавна интервенция да го отправим най-накрая към ръководещите. Шумим за надценката на питателните артикули, а за това – не. Абсолютно безгрижие от страна на страната ”, акцентира доктор Виткова.

 

Според нея здравноосигурителната вноска би трябвало да се усили. „ Трябва да има ясни правила и регламенти кое какъв брой коства. Едно и също здравно произведение коства друго в лечебните заведения. Причината е, че лечебните заведения се доставят с продукти  от доста места.

 

На въпрос кой взема решение каква част от разноските за дадена интервенция се поемат от НЗОК и каква от пациента, лекарят сподели следното:

 

„ Касата е решила, че толкоз може да заплати с парите, които разполага. Оттам насетне е работа на медицинския екип дали ще успее да направи интервенцията с това, което обезпечава НЗОК. Почти постоянно се изисква доплащане от пациента ”.

 

По думите й е доста значимо какви закони ще одобри новият парламент, с цел да може да бъдат поети сходни разноски с публични средства.

 

„ Да, доплащане ще има, само че то би трябвало да бъде в границите на рационалното. Не най-тежко болният да заплати най-вече. В западните страни под 10% от общите разноски се доплащат  от джоба на болния. Във всяка клинична пътека би трябвало да бъде написано какво покрива касата ”, заключи някогашният здравен министър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР