Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV зам.-министъра

...
Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV зам.-министъра
Коментари Харесай

Енергийният зам.-министър: Ситуацията в дружествата е тежка. Проблемите не са решавани, отлагани са

Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по bTV зам.-министъра на енергетиката Александър Николов по отношение на разнопосочните изказвания на някогашната и сегашната власт. Едните настояват, че секторът е на облага, другите – на загуба.

„ Разминаването идва от там, че едни данни могат да бъдат интерпретирани по доста комфортен метод “, счита той.

„ В рамките на извънредно къс интервал се случват планове като АЕЦ „ Белене “ в смисъла на това, че е изразходен един запас без ефикасна възвръщаемост, без ясна визия какво ще се случи отсега нататък, към това като се прибавят съществуващи планове, които не са рентабилни и финансово ефикасни – Южен, Турски или както беше наименуван поток, като се прибавят и проблемите с „ Топлофикация-София “ и с неналичието на визия за преструктуриране и натупан дълг. В рамките на няколко години това води до насъбран резултат към над 10 милиарда Тези пари ги няма. Ако са изразходвани по съответен метод водят възвръщаемост до мин 700 млн. на година “, изясни той

„ Ние сме на загуба. Тя се усилва и сега сме с финален късмет това нещо да стартира да се преструктурира и да проработи в вярна посока. Опитваме се да създадем най-разумното решение, с цел да реализираме най-олекотен резултат за бизнеса “, посочи зам.-министърът.

По думите му дълготрайно цената на тока и парното ще се усилва.

Според него обаче България може да поеме в вярна посока с помощта на Плана за възобновяване и резистентност. Средствата, които влязат от Европейски Съюз следва да се разходват доста рационално.

„ Служебното държавно управление не би могло да се оправи напълно с проблемите, само че подхващаме стъпки в вярната посока “, увери Николов.

Що се отнася до интерконекторът с Гърция, има определен подизпълнител. „ Когато отидохме на ревизия, работата вървеше много експедитивно и с положително качество. Допълнителни забавяния няма да бъдат толерирани. Очакваме в средата на 2022 година интерконекторът да работи интензивно “, съобщи той.

„ Поради това, че липсва Народно заседание, процедурата по АЕЦ „ Белене “ е замразена. Какво ще се случва отсега нататък зависи от постоянно държавно управление. Трябва да се мисли по какъв начин загубата да бъде минимизирана “, безапелационен бе зам.-министърът на енергетиката, който отхвърли да подсигурява дали ще има „ Белене “ въобще.

„ Пътната карта на България липсва. Всички сдружения под шапката на министерството дават отговор, че сходен документ няма. Няма го и в кабинета на ексминистърът Теменужка Петкова. Не наподобява обикновено подобен документ да липсва “, счита той.

За строителството на Балкански поток, Александър Николов разяснява: „ Проектът е верен, осъществяването и финансовият резултат са друга тематика. Не е ясно по кое време и по какъв начин въпросната инвестиция ще се изплати. Има го написано, само че резултатите досега не покриват упованията. Има пропуснати изгоди по плана “, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР