Това каза в интервю за ФрогНюз историкът проф. Евелина Келбечева.Погледнато

...
Това каза в интервю за ФрогНюз историкът проф. Евелина Келбечева.Погледнато
Коментари Харесай

Проф. Келбечева: Съветизацията връща България назад в развитието....

Това сподели в изявление за ФрогНюз историкът проф. Евелина Келбечева.

" Погледнато от по-дълбоката и по-важна позиция - пречупена е социокултурната тъкан на българското общество, България принудително е вкарана в орбитата на Съюз на съветските социалистически републики, натрапен е комунизмът. На България е наложена тотална съветизация, която е институционална, политическа, идеологическа, културна, икономическа и така нататък Няма нито една сфера в българския публичен живот, която не е наранена ", сподели още тя и добави:

" В една тоталитарна страна тоталният надзор е освен върху публичния, само че и върху персоналния живот на хората. Това е смисълът и ужасът на тези диктатури - пречупването на вековни обичаи и полезности на българския народ, на това, което е било в действителност етоса на нацията и я е държало в една еднородност, доста по-голяма, в сравнение с в този момент. Всичко това е заличено, ние влизаме в режим, натрапен изкуствено, тежко и с ужасяващ гнет. Режим и гнет, натрапен върху безусловно всички пластове на българското общество. Това за мен е страшното, което се случва и стартира на 9 септември 1944 година ".

" В най-широк обхват на мислене, когато виждаме дълготрайните последици от един или различен политически прелом и промяна на режим, аз съм уверена, както и една немалка част от моите сътрудници, че тази близо половин век съветизация и комунистически режим в България, съпроводен с непрестанен политически гнет и цялостна липса на независимост и народна власт, е върнала България обратно в историческото развиване ".

 

Цялото изявление, четете на 9 май в уеб страницата на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР