Това каза специално за Дир.бг Николай Василев, бивш вицепремиер и

...
Това каза специално за Дир.бг Николай Василев, бивш вицепремиер и
Коментари Харесай

Бивш вицепремиер изригна: Или ставаме част от Европа или ще живеем като Молдова и Беларус…

Това сподели особено за Дир.бг Николай Василев, някогашен вицепремиер и министър на стопанската система.

Според него при всички случаи, когато България е правила решителна крачка и е ставала част от европейските структури, е имало хора срещу, тъй че и влизането ни в еврозоната няма да направи изключение.

„ Имаше огромни политически сили, които през 2005 година призоваваха да не се подписва договорът за присъединение към Европейския съюз. Същите тези сили бяха и срещу присъединението ни към НАТО. “, напомни той. Според него това, че някой е срещу, не е изненада, само че и не би трябвало да ни стопира.

Въпросът е дали България желае да е част от модерна Европа или желае да живее като Молдова и Беларус. В последна сметка приемането на еврото е избор къде желаеме да бъдем – в Европа или в Евразия.

„ Според мен съперниците на еврото не са огромна част от обществото, може би са към 20-25%. Това никога не са неприятни хора, просто може би са неинформирани. И провинен за това са преди всичко политиците “, добави Василев.

Той уточни, че с учудване е чувал изказвания и от европейски политици на високо равнище, че след влизане в еврозоната цените са се удвоили. Според него в нито една европейска страна влизането в еврозоната не е довело като резултат до повишаване на стоките и услугите.

„ Това е зрителна машинация и най-често популяризираната илюзия за еврото. Тази всеобща неуравновесеност се насажда от некомпетентни представители, вместо да се наблюдава статистиката и действителните обстоятелства. Да, цената на капучиното в заведението може да се закръгли нагоре, само че това нарастване е пренебрежимо малко на фона на по-конкурентните цени за техника, коли и други вносни артикули и по-добрите условия за банкови и финансови услуги “, уточни икономистът.

Василев позволява да има нарастване на цени на локални артикули и услуги, само че уточни, че този развой се случва без значение дали сме с евро или с лев. „ В същото време у нас заплатите порастват – с 10% за предходната година, ще се усилят и през тази. При това в изискванията на съвсем нулева инфлация “, посочи Николай Василев.

Според него оповестеното от държавното управление решение да се пристъпи към кандидатстване за чакалнята на еврозоната в идващите месеци е вярна, въпреки и закъсняла стъпка.

„ Ако някой през 2005 година ме беше попитал по кое време ще приемем еврото, щях да отговоря – несъмнено, че през 2009. Ако тогава някой ми беше споделил, че и в 2018 година ще обсъждаме възможното ни приемане, щях да му се изсмея “, заключи икономистът.

Източник: dir.bg
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР