Това каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти след края

...
Това каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти след края
Коментари Харесай

Правителството слага 10% таван на надценките  

Това сподели служебният министър председател Гълъб Донев пред публицисти след края на церемонията на премиите „ Икономика на ярко “ за 2022 година в " София Хотел Балкан “.


Видяхме други страни, които се пробваха да вкарат таван на цените, че не съумяха, а се породиха други практики, които доведоха до по-фатални последствия, в сравнение с това, което предлагаме ние, добави той.

Премиерът Донев посочи, че с тази мярка не се афишира война на питателните вериги, а тя единствено ще осветли нелоялни търговски практики, които ощетяват българския консуматор.

Прочети още
Навални Оскар Христо Грозев

За повторно: българин на сцената на „ Оскар " -ите: статуетка за " Навални " и Христо Грозев
Служебният министър-председател изясни, че посредством тази мярка ще се наблюдават цените по цялата верига – от производител, през съответните снабдители, търговците на едро, през складовете, които употребяват огромните търговски вериги, до щанда, с цел да се види къде са най-големите надценки.


Държавата е подготвена още при започване на април да наложи възбрана на търговците да поставят надценки на съществени храни и артикули по-големи от 10%. Това може да стане с нормативен акт на Министерския съвет, съобщи пред Нова тв министърът на стопанската система Никола Стоянов.

По информация на Министерство на стопанската система в този момент по-голямата част от стоките са с над 20% надценка.

Слжебният кабинет планува да забрани на питателните вериги да поставят повече от 10% надценка сред 30 и 50 типа артикули като самун, сирене, месо, зеленчуци в опит да понижи цената им. Мярката ще бъде краткотрайна.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР