Това каза проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен

...
Това каза проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен
Коментари Харесай

Хората, преживели К19, са с повишен смъртен риск през следващата половин година

Това сподели проф. Яна Симова, изпълнителен шеф на Българския кардиологичен институт. Проф. Симова ръководи  научноизследователската група " Пост-Covid-19 синдром " и е шеф на Отделение по Кардиология в МБАЛ " Сърце и Мозък " в Плевен, съобщи през днешния ден.бг.

" Ние сме едни от първите, които стартираха програмата. Такива стратегии има по целия свят, които откриха, че всеки четирима от 5 пациенти, претърпели Covid-19, имат недоволства " уточни тя пред БНР.

Българският кардиологичен институт е провел изследване измежду 2628 жители, които са се заразили с ковид.

От тези повече от 2600 души 70% са се лекували у дома. Има 13%, които са били за болнично лекуване, само че са могли да стигнат до болница.

" От тези хора, които ни се обадиха и споделиха своите недоволства, установихме, че 80% от преболедувалите имат най-малко един персистиращ признак. Много от тях имат повече от един - по 4-5 дори и повече от 5. Най-честият признак е отмалялост при повече от 60% от хората. Следва по периодичност прескачането на сърцето - при 38%  от хората. Около 32% от хората имат зной при изпитание ", сподели проф. Симова.

Тя насочи апел да се имунизира по-голям % от пълнолетното население.

Ваксинацията се оказа, че защищава освен от заразяване, само че и от влизане в болница, от гибел, от развиване на постковидните положения, разяснява експертът.

По думите й и без да се одобряват пациенти за планови интервенции има ужасно доста незабавни случаи, в това число и Covid-пациенти с тежки тромбози.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР