Това каза президентът Румен Радев, който откри в 131-во основно

...
Това каза президентът Румен Радев, който откри в 131-во основно
Коментари Харесай

Радев: Яворов запалва искрата на приятелството ни с Армения

Това сподели президентът Румен Радев, който откри в 131-во главно учебно заведение "Пейо Яворов " в арменската столица Ереван кабинет за интерактивно образование, построен с българска финансова поддръжка. Откриването беше в границите на държавното посещаване на президента Радев в Армения, съобщи Българска телеграфна агенция.

В историческата визия на българския народ арменският народ се свързва с подвиг, свободолюбие и култура, сподели Румен Радев. По думите му тази визия значително се дължи на гениалния Яворов, който в елегията си "Арменци " от 1899 година показва и на България, и на света страданията на арменския народ, дълбоката му психика и устрема към независимост.

Президентът сподели, че е мощно впечатлен от видяното, че учебното заведение е огнище освен на арменското обучение и просвета, само че и на българските обичаи и култура и благодари за опазването на паметта на огромния български стихотворец.

Радев постави цветя пред паметника на Яворов. Държавният глава беше посрещнат в учебното заведение с самун и сол, със стихове от "Арменци ", с български песни и национални танци, с почитание, любов и признателност към България и делото на бележития български стихотворец.

В кабинета-музей на името на Яворов в учебното заведение Румен Радев участва на представянето на нова книга за поета в годината, в която се отбелязва 140-ата годишнина от рождението му. В нея са включени и най-хубавите преводи на стихотворението "Арменци " на арменски език.

По мотив отбелязването на годишнината и във връзка със значимия принос за разпространение на българската просвета, обучение и обичаи, Румен Радев връчи на учебното заведение плакет "Св. Св. Кирил и Методий " на президента.

Румен Радев взаимно с министъра на културата на Армения Армен Амирян откриха кабинет за интерактивно образование в учебното заведение. Залата е оборудвана с финансовата помощ на българската страна.

Сто трийсет и първо главно учебно заведение "Пейо Яворов " в Ереван е учредено е през 1963 година, а от 1966 година носи името на българския стихотворец и драматург.

По-рано през днешния ден в границите на визитата българският държавен глава се срещна с ръководителя на арменския парламент Ара Баблоян, след което посети Центъра за изобретателни технологии "Тумо " в Ереван.

Радев беседва и с президента Серж Саркисян .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР