Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция в София

...
Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция в София
Коментари Харесай

Борисов: За Турция и Русия ще правим каквото ЕС реши

Това сподели министър председателят Бойко Борисов на взаимна конференция в София с ръководителя на Ек Жан-Клод Юнкер по отношение на задържаните в Турция локални и задгранични публицисти.

Борисов: Ще се съобразим с Европейски Съюз

Премиерът Борисов акцентира, че спазването на съглашението за миграция от страна на Турция е извънредно значимо за Европа. Последиците от мигрантския напън и в този момент тресат доста страни от Европа. Но не може да поканим Турция на Срещата на върха през май, тъй като ще изместим акцента на диалозите, посочи министър председателят.

Турция и Русия са огромни съседи на Европейски Съюз. Трябва да бъде изработен опит за нормализиране връзките си с тях, само че това е тематика на Съвета, на всички сътрудници, и ние ще бъдем постоянно солидарни с решенията, които се взимат там, акцентира Борисов.

Жан-Клод Юнкер изрази увереността си, че връзките с Турция са доста значими, само че даде да се разбере, че позицията му по въпроса е известна и непроменена.

Турция има своите европейски упоритости и ние ще забележим какъв прогрес ще реализира през идващите месеци, сподели Юнкер в отговор на интереса може ли Турция да се завърне в дневния ред на Европа.
Досега не можем обаче да приказваме за прогрес, откакто има публицисти в турските затвори, безапелационен бе Юнкер.

Той въпреки всичко е на мнение, че за Европейска комисия от първостепенно значение е подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и с Турция.

Клишето "Шенген "

Надявам се клишето "България и Румъния - Шенген " скоро да изчезне, тъй като фактически заслужаваме участие, сподели Борисов.

Юнкер напомни, че от дълго време поддържа присъединението на България към Шенген. България извършва всички условия. Мястото на България е в шенген и аз не бих отстъпил от тази позиция, безапелационен е ръководителят на Европейска комисия..

Много добре знам, че Германия не е срещу влизането на България в Шенген, сподели още Борисов. На 6-7 февруари в България идва министър председателят на Холандия. Ще го заведа на границата с Турция, с цел да види, че ние най-добре охраняваме европейската граница, зарече се министър председателят.

Същото е и за приемането в Еврозоната, където ние изпълняваме всички условия и сме измежду отличниците в спазването на финансовата дисциплинираност, уточни Борисов.

Тезата, че България е най-корумпираната страна в Европейски Съюз е прекомерно опростенческа, означи Жан-Клод Юнкер. Трябва да кажем, че българското държавно управление се бори сполучливо с корупцията и ще откри решение за този проблем, който има и на други места, добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР