Това каза пред Фрог нюз адвокат Албена Белянова, която ще

...
Това каза пред Фрог нюз адвокат Албена Белянова, която ще
Коментари Харесай

Албена Белянова пред Фрог: От PR акции и призиви за пенсиониране Борисов по-скоро ще бъде върнат

Това сподели пред Фрог нюз юрист Албена Белянова, която ще бъде в листата на “Изправи се България ” в Кърджали. Ето какво изясни тя за решението да се впусне в предизборната конкуренция:  

 

1.  Г-жо Белянова, към този момент стана ясно, че ще се кандидат-депутат от “Системата ни убива ”. Кой ви предложи да се включите в предизборната конкуренция и мъчно ли взехте това решение?

 

Обади ми се Елена Алексиева, с която се срещнах по време на антиправителствените митинги от 2020 година и с която, като част от протестните дейности, една цяла нощ останахме пред някогашния Партиен дом. Това беше същата нощ, в която полицията блокира буса на майките от „ Системата ни убива “. Именно Елена е предложила на Вера, Нели и Димитрина да ме потърсят, когато са обсъждали кои  цивилен дейни лица биха се включил към тях. Признавам си, че помислих преди да им кажа „ с вас съм “, тъй като разочарованията от митингите насам бяха не едно и две и тъй като това решение ще има отражение освен за мен, само че и за децата ми. Но не мислих дълго. В живота си доста рядко съм съжалявала за решения, който съм взела, и това са били решения да не направя нещо. По добре да опиташ, даже да се окаже, че си сбъркал, в сравнение с да не опиташ и цялостен живот да се чудиш какво ли би било, в случай че беше опитал.

 

2. Вие сте лидер на листата в Кърджали. Интересно е, че ваш конкурент от ГЕРБ ще е някогашният ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева. Предизвикателство ли ще е за вас тази “битка ” и за какво? 

 

Казват, че Кърджали е най-трудният изборен регион – там печелят представителите на Движение за права и свободи и ГЕРБ и затова несъмнено е огромно предизвикателство да си лидер на листа там. Не бих нарекла „ забавно “ присъединяване на Цвета Караянчева в идните избори. Отвратително е. Да издигнеш дамата, която си нарекъл ПКП, за претендент за депутат е подигравка, насмешка с хората. Допускам дори, че в случай че по някаква случайност Караянчева стане депутат, Борисов ще я предложи за ръководител на Народното събрание. Така за следващ път ще показва, че и магаре да постави, ще бъде определено, че може да си прави каквото си желае с страната ни, с всеки един от нас. Не можем да го допуснем. Надявам се, че ще имам опцията да вземам участие в спор с Караянчева. Имам толкоз доста неща да й кажа, едно от които е, че хора с нейното държание са срам и доста неприятен образец за децата ни.

 

3.  Участвахте  интензивно в митингите през 2020 година Защо след две години настояванията на хората не можаха да се случат? Какво попречи да се реализира по този начин жадуваната “промяна ”? 

 

 Основните претенции на митингите от 2020 година бяха за три оставки – на Борисов като министър председател, на Гешев като основен прокурор и на Кошлуков като началник на Българска национална телевизия. Борисов си довърши мандата, Гешев и Кошлуков са си на постовете. А някой като заприказва за „ смяна “ и „ битка с корупцията “ провокира досада, да не кажа омерзение. Защо? Защото митингът не можа да „ роди “ нов политически индивид, само че за сметка на това задкулисието ни „ роди “ инженерингови такива. Защото за „ изменящи “ се прогласиха хора, огромна част от които не съм виждала на митингите, хора нямащи си хал-хабер от държавно ръководство. Държавата ни не е учебно заведение за политици. Защото се образува безпринципна коалиция.  Защото от най-ниското до най-високото равнище в държавната администрация продължиха да работят за Борисов и за опазване на Системата, която убива.

 

4. Имате ли чувството, че основният прокурор най-сполучливо “изигра ” картите си, поради обстоятелството, че сега той наподобява непреклонен на поста си? 

 

 Изглежда, на този стадий, че е непреклонен. Заслугата обаче не е негова, а на партиите, които бяха парламентарно показани в три Парламента. Отстраняването на Гешев трябваше да е първа и съществена тяхна задача, а не беше.

 

5. Може ли Борисов да бъде отхвърлен от политиката с апели да се пенсионира? Как би могло да се случи това?  

 

Колкото може да се бори корупцията с апели като „ нулева приемливост към корупцията “, толкоз и Борисов може да бъде отхвърлен с апели да се пенсионира. Отстраняването на Борисов от политиката може да стане само като му бъде потърсена отговорност. Има толкоз доста неща, за които би трябвало да понесе отговорност. Но това би трябвало да се случи умело, аргументирано, подкрепено с доказателства. Срещнах се с Бойко Рашков малко след ареста на Борисов и останах изумена, че той нямаше визия, че АДФИ е направила не една, а две финансови инспекции в несъществуващата към този момент Държавна комисия по хазарта. От PR акции и апели за пенсиониране Борисов по-скоро ще бъде върнат, а не пенсиониран.

 

6. Трупали сте опит в региона на енергетиката.  В момента обществото ни е - “за ” и “против ” контракт с  “Газпром ”. Вие на коя страна сте? Защо се стигна до сходно разделяне?

 

Поредната тематика, която разделя обществото и по която всеки стана способен. Така и не разбрахме, че ни разделят целеустремено, съзнателно, с цел да продължаваме да се ядем едни-други, до момента в който постепенно ни убиват. Темата за газа е тематика през днешния ден, тъй като дълги години се пазеше монополът на „ Газпром “, а процесът на диверсификация беше „ Пунта-Мара “. Опитът ми в енергетиката е главно в електроенергетиката и най-много в нуклеарната енергетика, на която главен принцип е „ Безопасността преди всичко “. Същият смятам че е относим и за газа, само че в по-различен аспект. Не е безвредно да останат хората на студено през зимата.

 

7. Особено дейна сте в битката с домашното принуждение. Защо толкоз дами изгубиха живота си - поради неглижиране на казуса, поради балкански нрав или заради неприятно законодателство? 

 

Има какво да се усъвършенства в законодателството и от 2019 година насам два пъти бяха подготвяни законопроекти за  изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашното принуждение, само че те бяха внасяни едвам в края на 44-то и 47-то Народно събрание и разумно - не бяха признати. Сериозен проблем виждам в използването на законите – има случаи, когато насилниците остават безнаказани.  Институциите гледат да замитат казуса с насилието „ под килима “. Най-вредни са тези, които го употребяват с популистки цели, а дейностите им в действителност насърчават насилието. Пример е госпожа Караянчева, която преглътна вербалното принуждение на водача на Политическа партия ГЕРБ, а преди този момент напоително  обясняваше какво зло е насилието.

 

8. Като гледате по какъв начин мафията и задкулисието са се окопали, не ви ли се желае да кажете “майната ” и да потърсите опция за реализация в други страни? 

 

Имало е моменти, в които тъкмо това съм си казвала, само че те бързо са отминавали. Не желая децата ми да са емигранти, те обичат България и желаят да останат тук. Достатъчно наши сънародници бяха прокудени. Не можем да оставим тази земя, нашата земя, на отвратителните.

 

9. Ако би трябвало да посочите най-големият проблем на обществото ни, корупцията ли ще бъде той? 

 

Обучавана съм по тематиката „ Борба с корупцията “, само че и без да е обучаван човек вижда, че тя е обществено зло, тя разрушава благоприятни условия, тя убива. Основната причина да се приказва за ендемична корупция у нас е, че политиците желаят да има по-малко корупция до момента в който се борят за гласовете на гласоподавателите и до момента в който не вземат участие в нея. Влязат ли във властта обаче, разбиранията им внезапно се трансформират. По-голям проблем от корупцията за нас, българите, е разделянето по сред ни, което така наречен задкулисие съзнателно основава и подклажда.

 

 

Въпроси на Катя Илиева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР