Това каза пред Българското национално радио действащият министър на вътрешните

...
Това каза пред Българското национално радио действащият министър на вътрешните
Коментари Харесай

Рашков: Прокуратурата бави хода на разследването за „Хемус“, защото ще се стигне до бивши отговорни фактори в управлението

Това сподели пред Българското национално радио настоящият министър на вътрешните работи, номиниран да остане на поста и в новото държавно управление, Бойко Рашков. Той заяви, че Министерство на вътрешните работи работи по следствие на сходни случаи.

„ Някои станаха обществено известни - ремонтите на язовирите, които са малко повече от 400 у нас и за които са отделени големи пари от бюджета и до настоящия миг не се знае в чии джобове са попаднали. Подобно плячкосване не познаваме в околните десетилетия. Схемата на източване е съвсем идентична с метода на придвижване на бюджетните средства за автомагистралите. Има и други посоки, в които се работи, свързани са с крупни суми и са разходвани с лека ръка, безконтролно. В нашата страна доста се краде “, изясни Рашков.

Той посочи, че част от парите са отивали и зад граница:

„ Всяка банка при транзакция над 30 000 лв. би трябвало да осведоми финансовия бранш на ДАНС, това е правено. Но от тази организация не са предприемани транспарантни дейности, с цел да се види какви са основанията за евакуиране на извънредно огромна сума от лице, което може да тегли такава сума. Към оня интервал - предходната година, управлението на ДАНС е преследвало куци глигани в гората и ги е отстрелвало. Ползван е механизъм за заграбване на огромни финансови запаси без какъвто и да е надзор, тъй като контролните органи са били подчинени на тези, които са движели сходни механизми “.

Министър Рашков добави, че Борислав Колев е концентрирал в себе си голямо количество финансови средства и е основна фигура в схемата за това закононарушение:

„ Има сведения за лице, което е било в контакт с него, подписвало е документи в банката, то е видяло голямо количество пачки от по 100 лв.. За услугата това лице и получило джип като премия. Установено е лицето. Установената конюнктура се неглижира от прокуратурата, акцентира се на напред във времето епизод от професионалните разногласия сред проверяващите и прокуратурата. Прокуратурата е умишлено неактивна в тези следствия. Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на следствието, тъй като този ход ще докара до виновни фактори в ръководството на страната до април тази година. Съмнявам се, че тази нереформирана прокуратура в сегашния миг би могла да изведе едно такова следствие с национално значение до сполучлив край... Прокуратурата защищава някогашните ръководещи от наказателна отговорност в доста случаи “.

Бойко Рашков добави, че се е съгласил да бъде министър и в постоянния кабинет, тъй като вижда смисъл в това. Никой не му е поставял условия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР