Това каза по време на заседанието на парламентарната комисия за

...
Това каза по време на заседанието на парламентарната комисия за
Коментари Харесай

ЦИК: Броят на недействителните гласове при вота в чужбина през 2021 г. падна под 2%

Това сподели по време на съвещанието на парламентарната комисия за българите в чужбина Цветозар Томов от ЦИК.

От думите му стана ясно още, че на изборите през ноември зад граница са дали своят вот над 230 300 наши сънародници, имащи право на избор. Предишният връх е бил подложен през 2009 година с дали своят вот над 150 000 души.

„ През юли и ноември за първи път имаше машинно гласоподаване в част от секциите отвън страната “, уточни той и добави: „ Около половината имащи право на избор са дали своят вот с машини, другите - с хартиени бюлетини. Промените в изборното законодателство облекчиха процедурата “.

Облекченията са създали по този начин, че да отпаднат усложненията при организирането на вота в Съединени американски щати, Турция и Англия.

Според Томов един от удобните резултати е, че са били избегнати опашките пред секциите, сходно на тези през април. Той напомни, че до такива се е стигнало главно в страни като Англия и Германия, а през юли и ноември скупчване на гласоподаватели на процедура не е имало.

„ Намаля и броят на недействителните гласове, който падна под 2%, което се дължи на хартиения избор “, акцентира още Томов.

По време на съвещанието на комисията той засегна и тематиката с всеобщото подаването на заявки за гласоподаване през юли в курортни места като да вземем за пример Гърция. " През ноември ползата беше нулев, към този момент нямаше никой, само че законът ни задължава да образуваме секции там ", разяснява Томов.

По думите му би било добре ЦИК да има пълномощия да взема решение такива проблеми по целенасоченост, с цел да се избегнат сходни нелепи обстановки. " Доброволците по места основават главно потенциала за решение на този проблем. Където имаше машинно гласоподаване, хората бяха удовлетворени. Редът за откриване на такива секции с машини е при съществуване на 300 или повече регистрирани или дали своят вот на челен избор. Тоест главно в чужбина се гласоподава хартиено. Логистичните проблеми с машинния избор падат главно върху Министерство на външните работи “, уточни Томов и изясни още, че по отношение на вота в чужбина има случаи, при които една и съща секция действа на два разнообразни адреса.

Заместник-председателят на ЦИК регистрира и големите закъснения при изпращането и обработването на изборните бумаги. " Понякога секционните изборни комисии ни чакат с часове. Затова предлагаме да се създаде програмен продукт за директна връзка сред изборните комисии отвън страната и ЦИК. Да има непрестанен разговор сред ЦИК и СИК. Това го желаят и СИК, и българските общности отвън страната. Ако успеем да го реализираме, ще минимизираме вредите ", добави Томов, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР