Това каза по bTV Георги Димов, бивш генерален консул в

...
Това каза по bTV Георги Димов, бивш генерален консул в
Коментари Харесай

Георги Димов: Ердоган се самопокани в София

Това сподели по bTV Георги Димов, някогашен общоприет консул в Одрин, във връзка изявлението на президента Ердоган през вчерашния ден в Истанбул по време на откриването ба Желязната черква "Св. Стефан ".

На церемонията участваха българският министър председател Бойко Борисов, Патриарх Максим, Вселенският патриарх Вартоломей и доста други публични лица.

Бъдете сигурни, че това ще се случи по време на европредседателството, уверен е Димов.

Във връзка с думите на Ердоган някогашният консул разяснява също, че огромна част от джамиите у нас са реставрирани. Бившият ни консул в Одрин попита и за какво църквата „ Св. Стефан” не е открита на 27 декември, Стефановден.

„ Символът беше 5 януари - срещата на Ердоган с Макрон, и 6 януари – срещата на турския външен министър с немския външен министър. Преди тези срещи у нас имаше мощни туркофили, които говореха, че Турция безусловно би трябвало да влезе в Европейски Съюз. След тези срещи нашият министър председател какво сподели? Нещо да сте чули за участие на Турция в Европейски Съюз? Той приказва и ние ще продължим да приказваме за разговора, само че не за членство”, сподели Георги Димов.

„ Брюксел, и изобщо ние, изрично не можем да си затваряме очите пред пропуските пред върховенството на закона и неспазването на съществени човешки права в Турция. Това няма по какъв начин да го преглътнем”, безапелационен беше ексконсулът.

„ Не би трябвало да забравяме кой ръководи в Турция – сега на власт е ислямисткият национализъм”, посочи Георги Димов. Според него ремонтът на Желязната черква в Истанбул е заслуга на дългогодишната работа на поредност български дипломати. Той напомни, че това е третото сходно разкриване и преосвещаване на наша черква в Турция – първите две са били през 2004 година в Одрин на Гергьовден и през 2008 година също в Одрин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР