Това каза Пламен Пешаров, управител на „БДЖ - Пътнически превози“

...
Това каза Пламен Пешаров, управител на „БДЖ - Пътнически превози“
Коментари Харесай

БДЖ: Няма проблеми с тока, даже спестихме пари

Това сподели Пламен Пешаров, шеф на „ БДЖ - Пътнически транспорти “ по време на умишлен брифинг. Той разяснява обвиняванията на Българска социалистическа партия, че сдружението се източва посредством договорите за електрическа енергия.

По-рано през днешния ден депутатът от Българска социалистическа партия прикани прокуратурата да се заеме с тези контракти.

Пешаров разяснява, че откакто е прекратил договорите за доставка на електрическа сила, е подхванал дейности да обезпечи ток на добра цена за активността на сдружението. По думите му е имало опция сдружението да остане без ток.

Пешаров разясни, че е направил пазарен разбор и той е посочил, че за потребностите за БДЖ би трябвало да се продължи доставката на ток на цена, близка до пазарните условия. Пешаров добави, че в противоположен случай е трябвало БДЖ да излезе на свободния пазар, където цените на мегават час са сред 180 и 220 лева

Не са осъществявани нераглементирани доставки на ток в БДЖ, няма и ощетяване на сдружението, сподели още Пламен Пешаров.

Според него главно въпросите са два. Единият е обвързван с това дали са осъществени нерегламентирани доставки на електрически ток и вторият е ощетяване на сдружението и оттова на страната с 500 хиляди лева “, разяснява Пешаров.

„ Когато започнах като шеф на „ БДЖ – Пътнически транспорти “, заварих по този въпрос следните неща: една открита процедура и един анекс към контракт по Закон за обществените поръчки. Те на процедура бяха опорочени в частта количество и период. В тази връзка ограниченията, които започнах след направените разбори с моите екипи бяха, че прекратих откритата процедура заради порочно оповестяване и надлежно гледах активността на сдружението да бъде направена по този начин, че да има обезпечен електрически ток на добра цена ", разясни Пешаров.

Той добави, че при започване на седмицата разпоредил инспекции на публичните поръчки, доста от които били от времето на служебния кабинет.

Във връзка с желанието на Българска социалистическа партия да подадат тъжба в прокуратурата за цените на тока, Пешаров съобщи:

„ За инспекции, дано да се вършат. Нямам нищо срещу. Съответно и аз съм разпоредил инспекции при започване на тази седмица, по повод освен на тази, а и на други публични поръчки, с цел да може да съм по-спокоен и квалифициран за отговори “, сподели Пешаров и добави, че доста от тях са по времето на служебния кабинет.

„ Всеки един, който е отговорен, ще бъде осъден и то съгласно степента на своето действие - ще бъде отхвърлен на процедура “, добави шефът на „ БДЖ - Пътнически транспорти “. Той посочи, че се чака в границите на 20 дни инспекциите да приключат.

Шефът на „ БДЖ - Пътнически транспорти “ бе предпазен и от централното управление на БДЖ.

По-важно е, че БДЖ е избавена от банкрут, в сравнение с всичките заяждания през последните месеци към сдружението, сподели Владимир Владимиров, изпълнителен шеф на „ Холдинг Български държавни железници” ЕАД.

„ Ние продължаваме по начертания от нас дълготраен стратегически проект. Предстои закупуване на нов преносим състав. Всичко по идната процедура, по поръчката е готово ", сподели Владимиров и добави, че е конкретизирано по какъв начин ще наподобяват влаковете

„ До 15 април това ще бъде импортирано от Министерство на превоза “, съобщи изпълнителният шеф и разясни, че по-късно се потегля към пускане на процедурата. Владимиров добави, че това се прави, с цел да може в края на мандата на държавното управление да има нови мотрисни влакове, които да се движат с по-високи скорости в сходство с рехабилитацията на релсите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР