Това каза конституционният съдия проф. Атанас Семов в ефира на

...
Това каза конституционният съдия проф. Атанас Семов в ефира на
Коментари Харесай

Атанас Семов: Не изключвам в наши дни неграмотността да се ”канонизира”

Това сподели конституционният арбитър проф. Атанас Семов в ефира на bTV.

 

" Унищожаването на езика е една от най-преките автомагистрали към самоунищожението на нацията. Защото разпоредбите на езика са първите правила на обществото. Човек се сблъсква първо с езика и след това с помощта на него може да научи и да разбере всички останали правила на обществото ", добави той.

 

Човек се сблъсква първо с езика и след това с помощта на него може да научи и да разбере всички останали правила на обществото ".

 

Семов изясни, че е засегнат от чуждиците, които непрекъснато се употребяват от политици и публицисти в общественото им говорене.

 

" Окепазяването на българския език е достигнало до нива, които не ни разрешават нито повече да поносим, нито да си затваряме очите и да мълчим. За страдание общественото говорене, преди всичко на политици, само че за жалост и на публицисти, е цялостно с нелепи неуместни примерни за тежка неначетеност, граничещи с отхвърли от смисъла на словото.

 

Да кажеш " започват договаряния " значи недоумение на смисъла на думата. Може ли да започва съвещание, мандат, инспекция може ли да започва. А всеки втори водещ го употребява. Че дори съм чувал, че " започва началото на съвещанието ".

 

Могат да започват единствено спортистите. Има толкоз естествена и 100 пъти по-лесна за потребление дума - стартира. Непонятно ми е какъв императив кара другояче интелигентни хора да приказват по този толкоз несъответстващ метод. Използването на такива изцяло неуместни чуждици унищожава езика. Да кажеш " започва съвещание " значи да не искаш да използваш смисъла на думите. Примери мога да дам десетки ", сподели той.

" Всеки втори " инициира " и " таргетира " и безусловно " интервенира ". Доставките наложително се " диверсифицират ". Всичко се " приоритизира ", разноските наложително се " усъвършенстват ", фрагментите се " квалифицират ", претендент министъра имал " експертиза ". Абе, хора, експертизата е разбор на експерт, въз основа на извършено от него изследване, проучване на даден въпрос. Става дума за подготовка, за учения и познания. Не можеш да имаш експертиза. 

 

Пенсионерите живеят от " индексация " до " отплата " и все се чудят какво да " употребяват ". Всяка втора дума е " ескалация ".  
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР