Това какъв е животът на българския парламент, го определя българската

...
Това какъв е животът на българския парламент, го определя българската
Коментари Харесай

Ива Митева: Най-правилното решение в този парламент беше за ИК

Това какъв е животът на българския парламент, го дефинира българската Конституция. За мен персонално беше едно тестване, един опит, защото аз съм работила от другата страна като специалист. Това съобщи в изявление за "Панорама " по Българска национална телевизия ръководителят на най-кратковременния парламент в българската история Ива Митева.

Сега към този момент, от страната на политиката и изключително като ръководител на Народно събрание, видях, че нещата наподобяват доста друго, добави тя.

Видях, че да имаш добра експертиза е едно, само че да бъдеш политик и да успяваш да балансираш сред всички парламентарно показани партии и обединения, е нещо напълно друго. Видях отговорността на ръководителя на Народно събрание.

Последните дни са доста динамични и живи в българския парламент - съумяваме да търсим доста решения, а считам, че положителните решения се реализират с взаимно схващане и толерантност, счита Ива Митева.

Търпимост ни трябваше на всички в този парламент и в тези дни, в които работихме интензивно.

При състояние, че се върви към избори и през цялото време се знаеше този път, по който поемаме, това беше най-правилното решение, съобщи Митева по отношение на измененията в Изборния кодекс.

Да, има рекомендации на Венецианската комисия, да доста пъти самата аз съм казвала за този едногодишен период, само че те са свързани с смяна на изборната система, с смяна на граници на изборни региони. Това, което ние направихме, е в действителност да облекчим правото на жителите в чужбина да гласоподават. Всички българи са равни пред закона и би трябвало да имат еднообразно изборно право, и би трябвало да могат да го упражнят. Тръгването с изборните правила беше най-правилното решение. В този парламент бяха импортирани над 76 законопроекта единствено в границите на 3 седмици - това е ужасно доста, добави Митева.

За машинното гласоподаване тя съобщи, че тайната на вота е безусловно почтена и обезпечена.

Не считам, че това, че 100% ще се гласоподава с машина, е противоконституционно, безапелационна е Митева.

Тя изясни още, че на изборите във Велико Търново казусът с машините не е бил софтуерен, а в даване на листата на съответна партия. Така че, дано да не се спекулира с това, акцентира Митева и добави, че машината безусловно подсигурява тайната на вота и няма връзка с интернет.

Ако нормите бъдат оповестени от Конституционни съд за противоконституционни, ние имаме включена хартия за изборните секции и тя ще бъде предоставена за гласоподаване, добави ръководителят на Народно събрание.

На въпрос за какво не са признати ремонти за за мажоритарния избор, Митева съобщи, че смяната на мажоритарната система е нещо съществено и е несериозно да се слага на разискване в рамките на едно денонощие.

Това визира и изборните граници, ние към момента нямаме осъществено броене и работим с данните от 2011 година Не можем да тръгнем с друга тежест на мандатите в другите региони, тъй че е несериозно да се твърди, че се отхвърляме, счита Митева.

За партийните дотации съобщи, че размерът на дотациите в действителност е в компетентността на Народно събрание, само че не е имало задоволително гласове за болшинство.

Голямата работа на този парламент е, че се опитахме да водим разговор между тях. Виждате, че когато повеждам съвещанията демонстрирам толерантност и изчаквам всеки да се изкаже, съобщи в умозаключение ръководителят на 45-тия парламент.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР