Това издание на предаването На бис - българските музиканти разказва

...
Това издание на предаването На бис - българските музиканти разказва
Коментари Харесай

На бис - оркестър София Симфоникс в лятна Бавария

Това издание на предаването " На бис - българските музиканти " споделя за двата концерта в Бавария през юли на българския оркестър София Симфоникс под диригентството на Любка Биаджони цу Гутенберг. Те бяха част от обичайното лятно турне на състава в Австрия и Германия.
След като на 15 юли оркестърът към този момент беше гостувал на Тиролския фестивал в австрийското градче Ерл, на 20 юли той се включи във фестивала Херенкимзее в едноименния Дворец на крал Лудвиг Втори и на 22 юли - в летния фестивал навън в замъка Пласенбург край градчето Кулмбах. На трите места нашите музиканти през годините са чакани и уважавани, а билетите за двата концерта в Германия бяха разпродадени месеци по-рано.

И в трите изяви на София Симфоникс беше включено по едно българско произведение, а солисти бяха цигуларката Лия Петрова (на 15 юли в Ерл), пианистът Георги Черкин (на 20 юли в Херенкимзее); Стефан Врачев - пиано и Теодосий Спасов - дудук (на 22 юли в Пласенбург).

В импозантната Огледална зала на двореца Херенкимзее, известна с разкоша и съвършената си звучност, над 1000 души приветстваха Третия клавирен концерт от Панчо Владигеров, симфоничната поема „ Вълтава “ от Сметана и Симфония №5 от Чайковски. Концертът беше предшестван от лектория, в която изисканата аудитория научи елементи за композиторите и творбите в програмата.

Концертът под звездите в замъка Пласенбург предложи американска стратегия с произведения от Гершуин и Бърнстейн със мощен български акцент – две композиции на Теодосий Спасов.

В звуковия файл можете да чуете изявленията с участниците, топли мнения от публиката и репортерски записи от осъществяванията в двата концерта в Бавария на 20 и 22 юли.

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР