Главният икономист на Bank of England Huw Pill издава предупреждение за повишаване на лихвените проценти

...
Това идва, след като банката повиши лихвените проценти за 14-ти
Коментари Харесай

Това идва, след като банката повиши лихвените проценти за 14-ти пореден път до 5,25% по-рано този месец и заяви, че очаква те да останат на високи нива за по-дълго от очакваното преди.

Г-н Пил, който е член на Комитета по паричната политика на банката (MPC), който определя лихвите, каза на събитие в Кейптаун, че е жизненоважно да се осигури " трайно възвръщане" към целта на Банката за инфлация от 2%.

Индексът на потребителските цени (CPI) за измерване на инфлацията падна до 6,8% през годината до юли, което е спад от пика от 11,1% миналия октомври.< /p>

Но Банката остава загрижена, че основната инфлация, която не проследява артикули, податливи на резки покачвания и спадове, като храна и енергия, остава „упорито висока“ на 6,9%.

Г-н Пил каза: „Ключовият елемент е, че ние от MPC трябва да завършим работата и да осигурим трайно и устойчиво връщане на инфлацията към целта от 2%.“

Но той добави, че банката трябва да бъде внимателен с повишаването на лихвените проценти, като каза: „Сега, когато политиката е в ограничителна територия, има възможност да се направи твърде много и да се нанесат ненужни щети на заетостта и растежа.“

Въпреки това той продължи към справяне със стреса инфлацията все още е ключовата задача за момента.

„В момента акцентът все още е върху това да гарантираме, че сме – по думите на последното изявление на MPC – достатъчно ограничителни за достатъчно дълго време, за да гарантираме, че имайте тази трайна възвръщаемост към целта“, каза г-н Пил.

Прочетете повече от бизнеса:
Стотици загуби на работни места в Wilko са потвърдени
Електрическите модели захранват възстановяването на автомобилното производство в Обединеното кралство

Банката на Англия прогнозира, че инфлацията ще спадне до около 4,9% през последните три месеца на годината.

Тя беше подложена на натиск да продължи да повишава лихвените проценти, за да дърпа инфлацията надолу.

Но също така бяха изразени опасения относно въздействието на повишенията върху лихвите по ипотечните кредити, които са обвинявани за забавяне на пазара на жилища, както и върху други аспекти на икономиката.

Мозъчният тръст Institute for Public Policy Research наскоро предупреди, че съществува „много реален риск“ Обединеното кралство да изпадне в рецесия, докато лихвите остават високи.

Г-н Пил беше критикуван по-рано тази година, когато каза, че обществеността има нужда да "приемат", че са били по-бедни. По-късно той изрази съжаление за коментарите си.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР