Това е второто от серия интервюта с лидерите на трите

...
Коментари Харесай

Мая Манолова: Службите трябва да бъдат преосновани

Това е второто от серия изявленията с водачите на трите партии, които в късия живот на предходния парламент се обрисуваха като опция на 12-годишната доминация на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. " Капитал " беседва с изключение на с Мая Манолова и с Христо Иванов от " Демократична България ", както и с Тошко Йорданов от " ИТН ". В трите изявленията се обрисуваха няколко общи цели: Тотална промяна в прокуратурата и правосъдната система като цяло Пълна смяна в службите, в това число преназначаване на всички чиновници Нов фокус за големите парични потоци от Европейски Съюз, които ще влязат през идващите години Всичко това обаче ще може да се случи единствено в случай че трите партии имат болшинство в идващия парламент - нещо, което ще се реши на изборите в неделя.
Какво ще стане след изборите?
Ще има болшинство на почтените, болшинство на смяната в Народното събрание, което ще излъчи държавно управление. Хората желаят непоклатимост, желаят честност, желаят час по-скоро властта да се заеме с решаването на техните проблеми, а не да има каскадни избори. Хората чакат да има ръководство на тяхна страна, което да не се грижи за шепата олигарси и близки до властта, а да се заеме с приходите, с поддръжката за дребния бизнес, с проблемите в опазването на здравето, със правосъдната промяна, несъмнено. Кой се надявате да бъде в идващото ръководство? Смятам, че обединенията на митинга, на смяната ще имат повече от 121 народни представители и ще сформират държавно управление. Конкретни диалози не са водени, защото методът на връзка сред нас е безусловно обществен и транспарантен. Никой не взе участие в някакви кабинетни диалози и не прави кабинетни проекти. Ние си партнираме и сега в границите на предизборната акция, що се отнася до покриване на секции, в това число и за секциите в Турция, както и с общи дейности за разпространение на машинното гласоподаване. Кои са тематиките, по които смятате, че е най-важно и най-спешно да се работи?
По множеството от тематиките имаме съвпадения и секване на задачите. Формациите в " Изправи се! Мутри вън! " имаме политически меморандум, който е основата на обединяването. Ние също сме комплицирана структура, в която някак си в придвижване се научихме да почитаме идеите на всеки един от членовете на тази пъстра коалиция. Естествено че правосъдната промяна, върховенството на правото е пред скоби.

Ние поддържаме предложенията за закриване на профилираните съдилища и прокуратура и виждаме правосъдната промяна по две писти: Едната с парламентарен спор за мястото на прокуратурата, дали не би трябвало да бъде извадена от правосъдната система, за това по какъв начин би трябвало да наподобява фигурата на основния прокурор, по какъв начин да се реализира надзор върху него. А другата е в един по-неотложен порядък да се създадат вероятните стъпки. Например да се мисли за промяна на Висш съдебен съвет, който е държавното управление на правосъдната власт и от който зависи оставката на настоящия основен прокурор. Могат да се положат старания по една по-дълга писта и по една къса и незабавна, защото хората чакат незабавни дейности.
Капитал - брой 27
Ние също считаме, че във връзка с специфичните служби и службите за сигурност би трябвало да се стигне до дъно. Именно офисът на " Изправи се.БГ " е подслушван, съгласно нас нелегално, през последната близо една година. По отношение на мен и от момента на кметските избори в София. Със сигурност досиетата със СРС са били в един или различен миг върху бюрото на някогашния министър председател и са употребени за партийно-политическа приложимост. Крайно време е службите да спрат да се употребяват като бухалки, принадлежности за кавга и напън, от страна на партията, която е на власт, без значение коя е тя. Може би в действителност би трябвало да има преосноваване - да бъдат обърнати с хастара на открито и да има явен цивилен надзор върху тяхната активност.

Ние поддържаме и аз в личен проект ще поддържа и поддържах дружно с някои от представителите на гражданската платформа на " Изправи се.БГ " предложенията за мажоритарен избор и партийна дотация от 1 лев на глас на Слави Трифонов и " ИТН ". Писала съм закона в качеството си на омбудсман след референдума. При подобен спор и такова гласоподаване ще получи нашите гласове " за ".

Темите на " Изправи се.БГ ", които ще настояваме да бъдат включени, са повишението на приходите на българските жители и поддръжка за бизнеса с фокус върху фамилния бизнес, микропредприятията, дребните компании. Преизчисляването на пенсиите просто би трябвало да се случи. Не е обикновено 13 години пенсиите да не са преизчислени. Нещо повече, ние от " Изправи се! Мутри вън! " ще настояваме в закона да бъде записано обвързване всеки 3, най-много на всеки 5 години да има обвързване което и да е държавното управление да ги преизчислява. Така ще има правдивост сред по-ранно пенсиониралите се и по-късно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР