Това е вторият текст от поредицата Там, където има само

...
Коментари Харесай

Там, където има само ГЕРБ и ДПС: Феодалният Северозапад

Това е вторият текст от поредицата " Там, където има единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи ". В четири текста ще бъдат разказани историите от секциите за гласоподаване в България, където има над 50 гласуващи и над 70% за партията победител - рискови стойности, които са сериозна причина за платен или следен избор. Един месец преди идващите парламентарни избори " Капитал " посети няколко сходни обитаеми места, в които няма географско или етническо пояснение за резултатите, и показва своите наблюдения.Първата част можете да прочетете.
В село Габровница, Монтана, няма предизборни плакати. Всъщност има единствено три, към този момент скъсани, на обединението ВОЛЯ-НФСБ, която на последните избори е събрала два гласа. Tук няма пропаганда, тъй като ГЕРБ и Движение за права и свободи, монополисти във вота, работят доста по-директно. На площада в селото, тъкмо пред остарелия руски изтребител, спомен за тогавашната военна база наоколо, млад мъж крещи към приятелите си, седнали на стълбите на отсрещния магазин: " 40 лева на глас! " Денят е петък, 11 юни, формалното начало на акцията за изборите през юли. Само два месеца след последните избори най-живата промишленост в селата на Северозапада - тази с пазаруването на гласове - е подготвена да проработи още веднъж.

Никъде другаде в България пазаруването на гласове не е толкоз битовизирано. Във всички села от района, които " Капитал " посети, жителите приказват намерено за това какъв брой коства един глас, по кое време идват купуващите, по какъв начин става организацията. За разлика от жителите на селата с рискови стойности в област Пазарджик да вземем за пример там боязън няма. Има яд и подигравка.
Който заплаща...
" Който заплаща, той печели. Ако щете, го пишете - тук нищо не се трансформира и нищо няма да се промени ", споделя Силвия, която през последните години е ръководител на секционната изборна комисия в Габровница. След изборите през април обаче не счита още веднъж да бъде такава. " 40 часа не спахме на предните избори, до момента в който си предадем протоколите в Монтана. "

Проблемът е по-дълбок. Силвия знае, че това, което предава, са протоколи и бюлетини, цялостни с платен избор. През април обединението ГЕРБ-СДС печели внушителните 81.6% от гласовете - 413 от общо 506 гласа, от които тъкмо един е изработен през машина. От тях 271 са с преференция за втория в листата, Илия Лазаров, основен секретар на Съюз на демократичните сили. Общо в региона той събира 3251 преференции и влиза в Народното събрание. На изборите през юли той още веднъж ще бъде втори в листата на ГЕРБ-СДС.
Площадът в село Габровница. Фотограф: Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР