Това е втори опит за изцяло въвеждане на електронни рецепти.

...
Това е втори опит за изцяло въвеждане на електронни рецепти.
Коментари Харесай

Д-р Димитър Петров: Не е ясно защо „белите“ рецепти трябва да са електронни, а „жълтите“ и „зелените“ - не

„ Това е втори опит за напълно въвеждане на електронни предписания. Миналата година, когато стартира работата на служебния кабинет на 17 май, заварихме подготвен план, който предвиждаше изписване напълно на електронни предписания на лекарства, които не са по Здравна каса от 1 юни. За 14 дни по моя самодейност това беше анулирано “. Това сподели в изявление за Zdrave.net някогашния зам.-министър на опазването на здравето доктор Димитър Петров във връзка дебата по отношение на изписването напълно на електронни „ бели “ предписания, каквато смяна направи в Наредба 4 последния постоянен министър проф. Асена Сербезова или и електронно, и на хартия, каквото е предлагането за смяна на Наредбата на служебния министър доктор Асен Меджидиев.

„ За мен напълно електронното изписване на предписания е безсмислено. А да се упрекват хората, които не са съгласни, че били срещу електронизацията, меко казано звучи безсрамно. Никой не е срещу електронизацията. Всички предписания за медикаменти по НЗОК са електронни. Проф. Сербезова трябваше да се концентрира върху електронизацията на „ жълтите “ и „ зелените “ предписания, пред „ белите “. Не е ясно за какво те си стоят на хартия. Освен това електронни би трябвало да са и протоколите, тъй като по настоящия метод са ненужно разтакаване на пациенти. Въпросът за отпадането на рецептурните книжки и електронизацията на протоколите, „ зелените “ и „ жълтите “ предписания го сложих предходната година още май месец пред „ Информационно обслужване “, сподели доктор Петров.

По думите му „ белите “ предписания са последното нещо, което се нуждае от електронизация и те би трябвало да съществуват и в двата разновидността. „ Причината е, че доста постоянно те се изписват от вкъщи на пациента. Има лекари, които на практика не работят на кабинети, а работят в лечебни заведения или са пенсионери, които се грижат единствено за познати пациенти. Излиза, че тези хора няма да могат да изпишат и една рецепта. Освен това от цяла Европа, само в Естония „ белите “ предписания са напълно електронни. Парадоксално е, че човек може да вземе хартиена рецепта от български доктор и тя да му бъде изпълнена във Франция да вземем за пример, само че в България няма да може. Що се отнася до антибиотиците, няма проблем, когато се изписват на хартия, това да са еднократни предписания, които остават в аптеките и се регистрират от контролните органи. Според мен казусът не е дали ще се изписват на хартия или електронно, казусът е, че постоянно самите аптеки отпускат медикаменти по лекарско наставление без рецепта “, съобщи още той.

Цялото изявление с доктор Петров може да прочетете на следващия ден.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР