„Това е все едно да те наръгат с нож, възкликва

...
„Това е все едно да те наръгат с нож, възкликва
Коментари Харесай

Туристи се къпят край пингвини в Антарктида

„ Това е все едно да те наръгат с нож ", възкликва екскурзиант, до момента в който се потопя във водата с температура три градуса по Целзий под заинтригувания взор на група пингвини.

Навсякъде към остров Полумесец, край Антарктическия полуостров, ледени блокове с всевъзможни размери плават в умерено море, като другите им форми наподобяват безтеглови форми на оригами. За да стигне до дестинацията в Антарктида, 58-годишният норвежец, Евен Карлсен, минал 14 000 километра и похарчил хиляди евро.



На пингвините им е толкоз неудобно на сушата, колкото са пъргави във водата, до момента в който солидни и величествени китове се плъзгат през вълните, а морските лъвове и тюлени лежат на слънце.
Антарктида, земя на завършения без владетели, е „ като сърцето на Земята ", съгласно Марсело Лепе, шеф на Чилийския антарктически институт. Той споделя, че тя се уголемява и свива като биещо сърце, до момента в който могъщото течение, което се върти към континента, е като кръвоносна система, поглъщаща топли течения от други океани и преразпределящо студена вода.
Но този дълъг език от земя, който се простира към Южна Америка, се затопля бързо. Глетчерите му се топят и в екосистемата му нахлува микропластика, носена от течения.



Все повече туристи се стичат в региона. През този сезон се чакат близо 80 000 гости, което е 40-процентно нарастване спрямо предходната година. Антарктическите туроператори упорстват, че предизвикват виновния туризъм.
„ Не взимайте нищо с изключение на фотоси, не оставяйте нищо с изключение на отпечатъци, не запазвайте нищо с изключение на мемоари ", е мотото им.



Критиците обаче слагат под въпрос този тип туризъм, защото излъчванията от обикалящите света полети и сажди или черен въглерод в изгорелите газове на круизните кораби са част от това, което излага района на опасност.
На остров Полумесец, пингвините се подреждат през пролетния размножителен сезон, като повдигат човките си и издавайки остри звучи от скалните си гнезда. " Това споделя на другите мъжки " това е моето пространство ", а също по този начин, може би, " това е моята жена ", " споделя за Агенция Франс Прес орнитологът Ребека Ходжкис.Колонията от 2500 пингвина последователно понижава през годините. Не се знае дали по виновност на човечеството.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР