“Това е визита, която протича при затворени врати. Това е

...
“Това е визита, която протича при затворени врати. Това е
Коментари Харесай

Димитър Стоянов за ФАКТИ: Стряскащият проблем на съдебната власт е прокуратурата

“Това е аудиенция, която протича при затворени порти. Това е среща с представители на медиите, само че не за да бъде оповестена, а с цел да се вземе тяхното мнение, да се вземе ноу-хау за битката с корупцията, доколкото въобще я има по нашите ширини, да се види кое куца на Европейската прокуратура, кое куца на битката с измамите с европейски средства и какво може да бъде усъвършенствано. Срещата не е медийна и няма да видите изявления за нея”.

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проверяващият публицист Димитър Стоянов . Думите му пристигнаха във връзка визитата в България на евродепутати от Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент.

“Не зная цялата стратегия, тъй като тя не е огласена. Дори информацията, че евродепутатите са тук, не трябваше да бъде изнасяна”, изясни Стоянов.

“Ситуацията е ясна - в България имаме регистрирани ужасно доста злоупотреби по планове, финансирани с европейски средства. Повечето водни цикли, множеството пътища, множеството къщи за посетители, които се трансфораха в самобитна емблема на корупцията с европейски средства - те носят белезите на престъпни действия. Можем да изведем заключения за измами, за източване, за цяла плеяда закононарушения. Само че в България, прокуратурата не желае да проверява тези закононарушения. Първо, тъй като огромните инфраструктурни планове се осъществят от неслучайни компании. Съществува и хипотезата, че на мощните на деня е върнато някакво “ресто” - няма по какъв начин тези планове да се осъществят по този метод с тези пари и осъществилиятт ги да е единственият провинен, а всички други да си затварят очите просто по този начин. Къщите за посетители станаха премия за послушните, за мощните на деня”, сподели още той и напомни случая с някогашния заместник-министър на стопанската система Александър Манолев и следствието “Къщи за тъщи”.

“Стряскащият проблем на правосъдната власт сега несъмнено е прокуратурата. Има обаче едно доста безшумно, злокобно място - Върховният административен съд, където настойчиво се отхвърля да се ползва европейското право и чийто ръководител е очевиден стожер на статуквото и направи всичко допустимо - с правилника по повод настояването за премахване на Гешев, да ограничи, да минимизира параметрите на инспекцията. Казусът “Жоси” съдържа несъмнени данни за корупция. Който твърди, че бащата на Иван Гешев - Стоимен Гешев, не е съучастник в “Жоси” - или е извънредно незапознат по въпросите на комерсиалното право, или е лъжец”, акцентира проверяващият публицист.

Попитан за визитата на евродепутати у нас след задържането на Борисов, той разяснява: “Не бих споделил, че от Европейската национална партия пророниха сълзи, това беше служебно посещаване. Имаше декларация, само че тя беше много умерена”.

На въпроса по кои следствия на Bird.bg Стоянов чака продължение от европейските институции, той отговори по този начин: “Имаме десетки случаи. Най-малкото по проблема “Турски поток” в границите на наше следствие беше засечена техника, платена с европейски средства и която в действителност обслужва ползите на Путин в България. Вече има наложени запори върху тази техника за 6 милиона евро. Очевидно при Кьовеши тече следствие ".

Разговорът мина към тематиката за закриването на профилираното правораздаване у нас. “Крайно време е спецправосъдието да бъде закрито. Надявам се в най-спешен порядък Народното събрание да гласоподава закриването на тези съгласно мен изключителни съдилища, които се използваха според мен за политически поръчки”, разяснява Димитър Стоянов и добави, че съгласно него е редно да има реподбор при обособяването на нови профилирани звена, които да преглеждат делата за корупция.

“В една огромна степен магистратите, които правораздават в профилираните звена на правосъдната власт, не се употребяват с добра известност. Те се употребяват с известност на бухалка на политическата власт. Закриването на това звено не взема решение световните проблеми - не взема решение неналичието на отчетност и на надзор над възможни незаконосъобразни дейности на основния прокурор. Както видяхме, сегашният Висш правосъден съвет желае да проверява Гешев единствено за дейности, които е направил в качеството си на основен прокурор - с други думи, в случай че два дни преди да стане основен прокурор, той е прострелял двама души, това няма никакво значение”, сподели още журналистът.

В диалога бе наранена и тематиката за компанията вложител Gemcorp, с която България подписа меморандум за съдействие и за вложения за 1 милиард лв.. Според данни на Bird.bg, Gemcorp е обвързвана с лица, близки до Путин. Според министъра на финансите Асен Василев, въпросният вложител е бил обвързван с държавното управление благодарение на Посолството на Съединени американски щати в България, което от своя страна отхвърли каквато и да е връзка с подписания меморандум. “Американското посолство не е знак, който ясно демонстрира кой е оператор на съветски средства и кой не е. Нека не забравяме, че един американски дипломат към този момент е на съветска работа - посланикът, който защитаваше “Лукойл” (б.р. Джеймс Уорлик). Трансферът на фрагменти от един лагер в различен лагер не е нещо необичайно”, разяснява Димитър Стоянов.

“Разполагаме с данни, които ясно демонстрират, че в Gemcorp работи Атанас Бостанджиев, който е представител на ВТБ - така наречен банка на Путин. Той, посредством тази корпорация, е обвързван с цяла плеяда от най-близките олигарси на съветския водач, за който можем да създадем обосновано съмнение, че е военнопрестъпник. Фактите са поставени черно на бяло. Какво значи “парите не са руски” - в случай че парите в Gemcorp не са съветски, то някой е платил на руснаците. Платените пари от новите притежатели са отишли за войната в Украйна - да подкрепят Русия в нейната “специална операция”. Ако никой не е платил, значи активите са съветски. Средно състояние няма. Репутационната рецесия е доста тежка”, изясни той, като посочи, че съгласно него тази договорка ще се осъществя, без значение дали от Gemcorp, или от друга корпорация.

“Истината е, че сме в тежка политическа рецесия. Не сме излизали от политическата рецесия в последните няколко години, само че в този момент сме в обстановка на обостряне. Когато една коалиция е построена върху другояче добре звучащото “всички против ГЕРБ”, резултатът е подобен. Една коалиция би трябвало да бъде с обща идеология, би трябвало да изповядва общи полезности, а не да има разнобой в концепциите за бъдещото развиване. Очевидно едната част от обединението ни тегли на Изток, а другата в посоката, в която сме вървели - на Запад”, сподели още той и добави, че това е очевидно и от проблема с избора на нов гуверньор на Българска народна банка, и от въпроса да изпратим ли военна помощ на Украйна.

Целия диалог можете да гледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР