Младши лекари в Шотландия приемат „рекордно“ предложение за заплащане

...
Това е в допълнение към увеличението от 4,5%, предоставено през
Коментари Харесай

Това е в допълнение към увеличението от 4,5%, предоставено през 2022/23 г., което означава, че медиците ще получат общо увеличение на заплащането от 17% за две години.

Сделката - за младши лекари и зъболекари в обучение - слага край на заплахата от стачни действия.

То идва, след като членовете на синдиката HCSA Scotland, който представлява болничните лекари, гласуваха във вторник за приемете предложението на шотландското правителство.

Сделката ще струва на Холируд £61,3 милиона и се смята за най-голямата за последните 20 години и „най-добрата оферта в Обединеното кралство“.

Министърът на здравеопазването Майкъл Матисън каза: „Много съм доволен, че членовете на BMA с голямо мнозинство гласуваха да приемат тази рекордна сделка за заплащане на младши лекари.

„Това е най-голямата инвестиция в заплащането на младши лекари след децентрализацията и поддържа нашия ангажимент да превърнем Шотландия в най-доброто място в Обединеното кралство за работа и обучение на младши лекари.

„Поради значимия ангажимент, който имахме с профсъюзите, ние избегнахме всякакви индустриални действия в Шотландия – единствената част от Обединеното кралство, за да се избегнат стачки на NHS.

„Сега ще приложим това увеличение на заплатите и ще работим с BMA, за да продължим напред другите аспекти на сделката, включително реформа на договора и договарянето на заплащането.“

Прочетете още:
Младши лекари в Шотландия прекратяват стачките след преразгледаното споразумение за заплащане
Машинистите на ScotRail гласуват да приемат ново споразумение за заплащане

Резултатът от консултативния вот на BMA Членовете на Шотландия видяха 81,64% гласуване в полза на предложението при избирателна активност от 71,24%.

За следващите три финансови години Комитетът на шотландските младши лекари (SJDC) на BMA ще започне годишни преговори с шотландското правителство които трябва да „постигнат достоверен напредък“ в реално изражение към пълното възстановяване на заплащането до нивата от 2008 г.

Младшите лекари стачкуват

Д-р Крис Смит, председател на SJDC, каза: „По-рано тази година младшите лекари в Шотландия казаха, че е достатъчно - те бяха ясни, че повече няма да стоят настрана и да приемат повече субинфлационни награди година след година.

„Силният мандат за стачкуване - с 97% от излезлите в гласуването ни в подкрепа на стачните действия - говори само за себе си.

„Ключът към това предложение, което го отличава от това, което се случва другаде в Обединеното кралство, е, че шотландското правителство признава тази реалност и се съгласи на текущи преговори за пълно възстановяване на заплащането до нивата от 2008 г., с безпрецедентен ангажимент да се определи инфлацията като долна граница на предложението за заплащане на всеки кръг от преговори.

„Тази структура ще поддържа инерцията на нашата кампания през Шотландия за пълно възстановяване на заплатите през следващите няколко месеца и през следващата година."

Д-р Смит каза, че ако не бъде постигнат достатъчен напредък към възстановяване на пълното заплащане на следващия кръг от преговори или шотландското правителство не трябва да го следва при всички елементи на предложението си, синдикатът няма да се поколебае да гласува отново своите членове и да предприеме стачни действия, ако това се наложи.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР