Това е успех в голяма степен както на правителството на

...
Това е успех в голяма степен както на правителството на
Коментари Харесай

Журналист: Независимостта е успех на правителството и княза


„ Това е триумф в огромна степен както на държавното управление на Малинов, по този начин и на Царя, който тогава към момента е княз – Фердинанд, защото те доста ловко се възползват от интернационалното състояние. “ Така журналистът Георги Ангелов разяснява в ефира на Euronews Bulgaria оповестената преди 114 години българска Независимост.

 
От една страна, това е така наречен „ балканска рецесия “ – тя е с доста аспекти, най-съществен от които е желанието на Австро-Унгарската империя да анексира Босна и Херцеговина. Ние доста добре се възползваме от това предпочитание. От друга страна, тази прословута железопътна линия, която принадлежи на Османската империя, само че в действителност е благосъстоятелност на барон Хирш, който пък е представител на тази същата Австро-Унгарска империя. Вследствие на една стачка, тя е национализирана – Малинов прави еднократен акт, който не е подсилен от никого. Така се заплита една доста комплицирана обстановка, ние сме съвсем на прага на война с Османската империя. Русия, както постоянно, се намесва, само че от напълно егоистични подбуди – тя дава обещание на Австро-Унгария безпроблемно анексиране на Босна и Херцеговина при изискване, че получи по този начин мечтаните Проливи.
„ Независимостта не е дело единствено на българската дипломация. Нека да не забравяме, че в случай че през идната 1909 година не бяхме приети най- напред от Османската империя, по-късно от другите Велики сили, това нямаше по какъв начин да се случи “, напомня журналистът.

„ Реално ние нарушаваме клаузите на Берлинския конгрес. Но София не е сама в това си решение, защото на идващия ден Виена анексира Босна и Херцеговина. Ние, малко цинично казано, „ минаваме сред капките “, сподели още той.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР