Това е уникален случай, коментира доц. д-р Даниел ПетковЗа пръв

...
Това е уникален случай, коментира доц. д-р Даниел ПетковЗа пръв
Коментари Харесай

Лекарят, спасил 11-годишното момче в Бургас: За пръв път вадя зъб от трахеята на дете

Това е неповторим случай, разяснява доцент доктор Даниел Петков

" За пръв път изваждам зъб от трахеята на дете. Свикнали сме да отстраняваме от там други твърди тела като ядки, само че това е неповторим случай. "

Това съобщи пред доцент доктор Даниел Петков, част от екипа, който избави 11-годишното момче, откакто си глътна зъба, до момента в който спи. Случаят е доста необичаен, защото детето е живяло по този начин близо две седмици.

" Операцията мина сполучливо. Използвахме бронхоскопия, с цел да извадим зъба, защото няма по какъв начин да се разгради самичък ", споделя доцент Петков. По думите му детето към този момент е в чудесно положение и се възвръща вкъщи.

" Синът ми си легна с разтърсен зъб, който на сутринта го нямаше. Закашля се, само че взехме решение, че го е глътнал и ще излезе по натурален път. След което ходеше на учебно заведение, на плуване, защото първоначално не сподели, че има някакъв проблем ", споделя майката на момчето Елка Делчева.

След известно време момчето стартира да подвига температура. Семейството го лекува с антибиотици, само че температурата продължава. Притеснени, родителите стигат до персоналния доктор, който назначава рентгеново проучване на детето и на фотографията се вижда зъбът. Оказва се, че от него се е развила зараза на дихателните пътища, което изяснява нарасналата температура. Момчето е признато по неотложност в регионалната болница, като интервенцията е осъществена съвсем незабавно.

" Трябваше да се работи бързо, тъй като имаше действителен риск от съдбовен край. Зъбът можеше да запуши дихателните пътища, да докара до неспособност да си поеме въздух ", описа доктор Цветелина Григорова от Клиниката по УНГ заболявания пред радио " Фокус ".

Операцията изисква майсторство и слага на огромно тестване целия екип. Дори специфичен инструмент мъчно захваща хлъзгавия зъб. Още повече че това се случва през тръбата, с която детето е интубирано, и тя би трябвало да се извади и сложи отначало няколко пъти. Операцията травмира трахеята, гласните връзки и дихателните пътища, по тази причина се постанова престой в реанимация. Впоследствие от породените повреди се развива и пневмония, която към този момент е овладяна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР