Това е традиция, която всички знаем. Една от най-големите мечти

...
Това е традиция, която всички знаем. Една от най-големите мечти
Коментари Харесай

Защо мъжете падат на колене, когато предлагат брак?

Това е традиция, която всички знаем. Една от най-големите фантазии на всяка жена е мъжът, който обича да падне на едно коляно и да съобщи, че желае да прекара живота си с нея. 

Всички знаем, че предлагането за брак се случва по този метод, само че замисляли ли сте се от къде идва тази традиция? Защо мъжете падат на коляно? И на кое коляно би трябвало да паднат, когато? 

За да разберем отговорите на тези въпроси, би трябвало да се върнем няколко века обратно, във времето на рицарите... 

На кое коляно би трябвало да се предлага брак

Обикновено, когато мъжете задават този значим въпрос, падат на лявото си коляно. Кутията с пръстена нормално се държи с лявата ръка и се отваря с дясната. 

Защо тъкмо лявото коляно? Според Кийт Уилард, уредник на сватби, множеството мъже падат на ляво коляно, тъй като са десничари. Падането на лявото коляно разрешава на предлагащия да се нарежда вярно и елементарно да отвари кутията.

Може ли да се употребява дясното коляно? 

Да, безусловно. Само тъй като рухването на лявото коляно е норма, това не значи, че предлагането е невалидно, в случай че мъжът падне на дясното! Истината е, че дамата няма да забележи дали мъжът е паднал на лявото или на дясното си коляно. В този миг дамите към този момент обмислят каква булчинска рокля ще си купят и къде ще бъде сватбата.

Защо се пада на коляно при предложение за брак

Историческият генезис на този сантиментален жест е малко неразбираем (подобно на произхода на сватбената традиция с жартиера), само че съгласно Уилард тази традиция може да произтича от Средновековието, когато рицарите се прекланяли пред благородничките. Коленичането е било и протокол за доста церемониални ритуали и обреди, в това число тези от сантименталния тип. Средновековните творби на изкуството и литературата демонстрират рицари, прекланящи се пред своите феодали в символ на чест и почитание, или коленичили пред благородничка, с цел да изразят безконечното си иго и удивление.

Уилард също по този начин споделя, че рухването на едно коляно демонстрира равнище на почитание към бъдещата брачна половинка. Колко сантиментално!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР