Това е тема №1 в управляващата коалиция, след като вчера

...
Това е тема №1 в управляващата коалиция, след като вчера
Коментари Харесай

Кой ще наследи Николай Петров в МЗ?

Това е тематика №1 в ръководещата коалиция, откакто през вчерашния ден здравният министър подаде оставка след следствие, което го уличи, че като шеф на ВМА е сключил контракти за милиони с компании на шурей си.

Още през вчерашния ден потеглиха клюки по отношение на кандидатурата на следващия здравен министър в държавното управление на ГЕРБ. Завъртяха се имената на някогашния здравен министър Петър Москов, на сегашния зам.-министър на опазването на здравето Мирослав Ненков и на шефа на Александровска болница Константин Ангелов, разяснява "Епицентър ".

Най-големи апетити за поста имал Петър Москов, който заемаше поста в кабинета „ Борисов 2 “. Той е клиент на прокуратурата по няколко следствия и е персонален другар на премиера Бойко Борисов. Срещу него бяха повдигнати три обвинявания поради мегаскандала с турските ваксини „ Еувакс” и „ Пентаксим”. Любопитното е, че прокуратурата дълго време не внася обвинителния акт в съда, нито пък приключва следствието. За да остане министър, Москов не се поколеба да се отхвърли от личната си партия ДСБ, която в края на 2016 година напусна властта поради неуспеха на така наречен „ правосъдна промяна “. Москов толкоз се вживя в ролята на „ министър на ГЕРБ “, че даже потегли да реже ленти на инфраструктурни обекти, макар че автомагистралите нямат никаква връзка със опазването на здравето. Източници от ръководещите среди оповестиха, че Петър Москов си е намерил нов настойник в лицето на вицепремиера Валери Симеонов. Още през вчерашния ден националистът е предложил на премиера Петър Москов за правоприемник на проф. Николай Петров.

В кабинета „ Борисов 2 “ Симеонов беше един от дребното политици, които защитаваха министъра за въведените пръстови отпечатъци в лечебните заведения.

Извън кръга от доближени до някогашния министър се спрягат главно две имена за предстоящ министър – това на зам.-министър Мирослав Ненков и това на шефа на „ Александровска болница “ проф. Константин Ангелов.

Твърди се, че към втория имало запаси поради задълженията, които натрупала Александровска болница по време на неговото ръководство. Проблем е, че през последните години доста светила в медицината напуснаха болничното заведение поради „ неприятна атмосфера”. Зад кандидатуратута на Ангелов стоял авторитетен човек в ГЕРБ. Това обаче надали задоволително, защото министър председателят Бойко Борисов е потвърдил, че самичък взема решенията за кадровите назначения в държавното управление.

По последна информация, с най-големи шансове за здравен министър е доктор Мирослав Ненков, който обаче изрично отказвал да заеме поста.

Спряга се и името на шефката на здравната комисия Даниела Дариткова. Вероятно е обаче и тя ще откаже поста, по този начин както направи при съставянето на кабинета „ Борисов 3 “, когато също имаше сходно предложение. Това ще бъде 12-тият здравен министър в последните 12 години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР