"Това е тема, която много разделя обществото. За мен е

...
"Това е тема, която много разделя обществото. За мен е
Коментари Харесай

Кутев призна: Референдум за конвенцията може да е хомофобски

"Това е тематика, която доста разделя обществото. За мен е спорен въпросът, тъй като от една страна референдум е нещо хубаво. От друга страна се притеснявам, че един референдум на тази тематика доста елементарно може да премине в чисто хомофобски референдум и почтено казано ръководещите се пробват да създадат тъкмо това с въпросите, които се пробваха да прибавят. Този референдум е доста спорен. Какво би трябвало да се направи – не знам ", съобщи пред БНР Кутев, който е и ръководител на Комисията по взаимоотношение с неправителствените организации и жалбите на жителите.

Днес тази комисия трябваше да разиска провеждането на народен референдум с въпрос „ Против ли сте Народното събрание да ратифицира така наречен Истанбулска спогодба “. Обсъждането обаче се отсрочва, а Кутев изясни това с обстоятелството, че част от членовете ще отсъстват заради присъединяване в други изключителни комисии.

Той уточни, че не се чака решението на Конституционния съд за това дали конвенцията подхожда на Конституцията. Комисията ще се организира идната седмица и Българска социалистическа партия продължава да упорства за провеждането на референдум.

Общественият съвет към комисията обаче не е на същата позиция.

Управляващите към този момент също се оповестиха срещу подобен референдум с аргумента, че той би коствала към 30 млн. лв..

" Като партиен член несъмнено ще поддържа референдума , макар че преди този момент съм правил и ще направя всичко допустимо в границите на моето мислене и благоприятни условия да вкарам нещата в някакъв ред. И в границите на вътрешнопартийните ни събирания, когато е ставало дума за това, аз съм заемал позиция, която в множеството случаи е била противна на тази на партията и ще продължа да го върша ", сподели още Кутев.

Според Кутев, в тази ситуация значение има и евроскептицизмът, който набира мощ в България:

"Усещането на българина, че оттова идват някакви хора и ни споделят някакви неща и ние просто би трябвало да ги изпълняваме и че тук едни безволеви полици са подготвени да навият гръбнак на всички места – това чувство е може би най-проблемната част от нашето еврочленство и от нашето съвремие ".

Антон Кутев разяснява и вчерашния спор в Народното събрание, при който Валери Жаблянов бе освободен като зам.-председател на Народното събрание:

"Този спор въобще нямаше място. Ние трябваше от дълго време да сме го решили. Живеех с възприятието, че въпросът за Народния съд е от дълго време решен. Трябва да затворим тази страница, като отдадем почин на всички жертви ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР