Това е становището на консилиума от специалисти, които разгледаха случая

...
Това е становището на консилиума от специалисти, които разгледаха случая
Коментари Харесай

”Пирогов”: Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно

Това е мнението на консилиума от експерти, които разгледаха случая на близнаците Богдан и Янков, настанени в Детската клиника по интензивно лекуване на "Пирогов” от месец септември т.г.

Децата се родиха на 22 август 1016 година в сливенската болница. 14-годишната им майка и бащата са родственици по съребрена линия - втори братовчеди. Бебетата са с тежка сложна вродена особеност – срастнали в тазово-седалищната област с обща коремна празнина . По документи бащата се води незнаен и заради непълнолетието на майката, законни представители са нейните родители.

До средата на месец септември т.г. близнаците са настанени в Дом за медико-социални грижи за деца „ Вяра, Надежда и любов” в Бургас, където се отглеждат. По наредба на Министерството на здравеопазването, бебета са посетени от мултидисциплинарен екип, с цел да може лекарите се срещнат с настоящото им положение и да изготвят желаното мнение от болничното заведение в Съединени американски щати - дали е налице анатомична и функционална опция за тяхното делене, респективно осъществяването му, както и по отношение на транспортабилността им.

През август от университетската болница Мантефиоре, Ню Йорк - Съединени американски щати, са дали вяра на фамилията, че могат да извършат оперативно лекуване за делене на близнаците.

Тъй като високоспециализираните образни и функционални проучвания на близнаците не могат да бъдат осъществени на място, Богдан и Янко са преведени в Детската реанимация на „ Пирогов”.

Децата постъпват в лечебното заведение след прогресивно утежняване на общото им положение в Дома - със систематична възпалителна интензивност, дихателна и сърдечна непълнота. Те са в тежко повредено общо положение, интоксикирани, с понижаване на телесното тегло, с закъснение във физическо и психическо развиване.

По време на престоя им в „ Пирогов” са извършени високоспециализирани образни и функционални проучвания и съвещания с водещи експерти от Института по педиатрия, Националната кардиологична болница, Клиника по педиатрия към УМБАЛ „ Александровска” и Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване по неврология и психиатрия „ Св.Наум”.

Децата са в детайли прегледани от 14 водещи експерти – петима от тях са национални консултанти, един е републикански съветник, а останалите са завеждащи клиники и отделения.

Резултатите от проучванията посочили, че Богдан и Янко са с тежка увреда на периферните нерви на долните крака. Богдан е с тежко увреждане на основния мозък, а скенерът на главата на Янко удостоверява липса на мозъчна конструкция (паренхим). Становището на неврохирурга е, че Богдан няма показания за неврохирургична намеса, а положението и малформацията на Янко не предстои на интервенция.

Изследването на стомашно-чревния тракт пък открива, че близнаците имат общо кръвоснабдяване, заради което мнението на детските хирурзи е, че разделянето на двамата близнаци е функционално и анатомично невероятно и може да докара до гибелта им .

Прегледите на сърдечно-съдовата система демонстрират, че Янко е с тежка патология,– примитивно сърце с общо предсърдие и хипертрофирала обща камера. При Богдан сърцето е функционално повредено с персистиращ артериален канал и ляво-десен шънт. Заключението на кардиохирурга е, че оперативна намеса за разделянето на близнаците от страна на общата им сърдечно съдова система е на практика невероятно и носи извънредно висок риск с вероятен смъртен излаз и за двамата.

Богдан е с функционираща дихателна система, само че Янко няма бели дробове , което е несъвместимо със независим живот.

Становището на ортопеда-травматолог е, че тежестта на аномалията в опорно-двигателната система на сиамските близнаци е такава, че разделянето на тазовия пръстен, кръвоснабдяването и инервацията на долните крака на бебетата, както и основаването на независимо тазово дъно по хирургичен път е на практика неосъществимо. Затова рискът от такава намеса е голословен и безсмислен, а прогнозата за функционално възобновяване е неприятна.

На базата на всички тези прегледи и проучвания, на 4 октомври е призован консилиум, в който вземат участие проф. Венета Божинова - шеф клиника по нервни заболявания за деца в болница "Св. Наум ", народен съветник по детски болести; проф. Анна Кънева – шеф клиника по Детска кардиология в Националната кардиологична болница, народен съветник по детска кардиология; доцент Христо Шивачев – шеф Специализиран детско-хирургичен комплекс в „ Н.И.Пирогов”, народен консулнтант по детска хирургия; доктор Стоян Лазаров – шеф поделение по Хирургия в Националната кардиологична болница, републикански съветник по детска кардиохирургия; доктор Христо Пседерски – шеф поделение по Детска реанимация в „ Пирогов” и проф. доктор Асен Балтов - изпълнителен шеф на "Пирогов ", ортопед-травматолог.

Решението от консилиума въз основата на мненията на водещи консултанти и експерти в съответните области е, че разделянето на Богдан и Янко е анатомично невероятно, фунционално непълноценно и механически неосъществимо. Рискът от такава намеса е голословен и безсмислен, безапелационни са лекарите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР