Това е сред най-скъпите медицински лечения в света. Първото по

...
Това е сред най-скъпите медицински лечения в света. Първото по
Коментари Харесай

Генната терапия за слепота е тук, но дали е скъпа

Това е измежду най-скъпите медицински лекувания в света. Първото по рода си генетично лекуване за слепота ще коства 850 000 $, което е по-малко от предстоящата цена от 1 милион $, само че въпреки всичко измежду най-скъпите в света.

Спарк Терапотикс съобщи в сряда, че е взела решение за по-ниската цена на Luxturna (Lux-turn-a), откакто е изслушала опасенията на здравните застрахователи по отношение на способността им да покриват инжекционното лекуване.

Luxturna към момента е доста по-скъпо от съвсем всяко друго лекарство на международния пазар, в това число две други генни лечения, утвърдени по-рано през предходната година в Съединени американски щати. Одобрената предишния месец, Luxturna, е първата американска генна терапия за наследствено заболяване. Тя може да усъвършенства зрението на тези с рядка форма на слепота, която се чака да засегне единствено няколко хиляди души в Съединени американски щати.

Luxturna е инжекция - по едно за всяко око - която замества повреден ген в ретината, тъкан в задната част на окото, която трансформира светлината в електрически сигнали, които създават зрение. Терапията ще коства Щатски долар 425 000 на инжекция. Това е неведнъж повече от всякаква здравна техника и консумативи за лекуване на всевъзможни заболявания.

Лечението е част от нововъзникващото поле на медицината, което може да докара до основаването на десетки нови медикаменти за ориентиране на гени през идващите няколко години.

Тези лечения нормално се вършат един път - факт, който разработчиците на медикаменти настояват, че ги отделя от обичайните медикаменти, одобрявани месеци или години. Такива разногласия имаше преди години и за обичайните екг холтери.

Но даже и спрямо други еднократни генни лечения, Luxturna към момента е оттегляне. Две персонализирани генни лечения за рак на кръвта, утвърдени предходната година, се правят оценка на Щатски долар 373,000 и Щатски долар 475,000.

Много по-стари медикаменти за ултра-редки заболявания също костват стотици хиляди годишно и бързо могат да надвишават един милион $. Например, лекарство от Biogen, наречено Spinraza, което третира рядко невромускулно разстройство, коства 750 000 $ за доставката през първата година и 375 000 $ за идващите години. Лекарството е предопределено да дава живот.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР