Това е съотошението, което се очаква да присъства в Скопие.

...
Това е съотошението, което се очаква да присъства в Скопие.
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: С вписването на българите в Конституцията на РСМ ще има българско малцинство и небългарско мнозинство

Това е съотошението, което се чака да участва в Скопие. Правителство прави всичко възмжно да извърши всички условия от преговорната рамка с Европейски Съюз. Основното е включването на българите в Конституцията. Това разяснява Любомир Кючуков след като Комисията по конституционни въпроси в македонския парламент одобри българите и други пет националности да бъдат вписани в главния закон на югозападната ни съседка
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 1111
ВМРО-ДПМНЕ е дълго поддържана, нападателна позиция. На държавното управление са нужни 80 от 120 гласа, то не разполага с тях. Опозицията има гласове да го блокира. Ако това не стане РСМ няма да може да стартира договарянията за участие в Европейски Съюз. До ноемрви Европейска комисия ще показа резултатите от прегледа, преди да стартират действителните договаряния. Ако изискването не бъде изпълнено има късмет Албания и Македония да бъдат разграничени. Тоест преговрите с Албаняи да стартират, а със Северна Македония – не, допълни Кючуков. 

В сегашната Конституция е вписано, че има македонски народ и елементи от 6 народа. Към тях ще се прибавят още шест – хървати, словенци, черногорци, египтяни, евреи и българи. Ние ще станем един от 12-те народа, които съставляват популацията на РСМ. Македония не договаря с България към този момент, тя договаря с Европейски Съюз. Това регистриране на българите не се вписва в бълграската идея и позиция във връзка с етническото развиване на популацията в Северна Македония. От позиция на процеса поставихме критерии, които да изпълнят. В дълготраен проект – с това регистриране има българско малцинство и небългарско болшинство, отбеляза зам.-министър на външните работи.

Македонизъм е съществувал като държавна политика от 100 години. Това, което ние постигнхме е да го превърнем от държавна политика в общестена настройка. Преди пет годин по-малко от 2% смятаха България за зложелател, а в този момент е близо 50%. Ветото, което поставихме на равнище жители беше изтълкувано като прекъсване на държвата към присъединение в Европесйкия съюз, допълни Любомир Кючуков. 

По думите му връзките сред България и Република Северна Македония са на най-ниско равнище. 

Според него войната в Украйна може да напусне територията на  Украйна и да мине в акваторията на Черно море. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР