Това е събитие, което е много позитивно. Може би дори

...
Това е събитие, което е много позитивно. Може би дори
Коментари Харесай

Представиха нова стипендиантска програма на института INSAIT

Това е събитие, което е доста положително. Може би даже е историческо във връзка с въвеждане на някои от най-хубавите международни практики във висшето обучение и значително това се дължи на самодейността, знанията и уменията на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), както и поддръжката, която те справедливо получават от разнообразни страни. Това съобщи министър председателят акад. на брифинг в Министерски съвет, на който бе показана новата стипендиантска стратегия на института INSAIT.

Научният шеф на INSAIT проф. Мартин Вечев разгласи: „ Имаме удоволствието да обявим една неповторима самодейност за България – стартирането на стипендиантска стратегия за надарени кандидат-студенти в областта на математиката и информатиката. Програмата цели надарените деца на България да останат в страната. Има взаимствени детайли от сходни стратегии на задгранични университети като Оксфорд, Кеймбридж и други. Програмата е напълно частно финансирана с над 1 милион лв.. Стипендиите са в размер на 72 000 лева за интервал от четири години и включват базово образование, стажове, годишна работа в проучванията в INSAIT и летни стажове в софтуерни компании. Програмата е образец за това по какъв начин би трябвало да се развива България като софтуерен водач в международен мащаб.

Деканът на Факултета по математика и информатика на Софийския университет проф. Мая Стоянова акцентира: „ Програмата ще докара до много задържане на умни младежи в България. Чисто механически, от страна на ФМИ претендентите би трябвало да изпълнят три неща – да аплайват във ФМИ, да бъдат признати в компетентност „ Информатика ” – бакалавърска стратегия, и да се запишат като студенти. ”



Според ректора на СУ „ Св. Климент Охридски “ Георги Вълчев програмата демонстрира модела, по който да се предизвикват младите надарени мозъци на България: „ Важно е, че посредством тази стратегия демонстрираме, че младите, надарените хора, отделящи време да се образоват в студентските си години, би трябвало да имат условия да вършат това. Надявам се в идващите години и останалия бизнес, и общините у нас, да се причислят. ”

Министърът на образованието съобщи: „ Това е значимо събитие за екосистемата на българското обучение и науката. Свързва се висшето обучение с бизнеса. През последните години МОН съществено поддържа надарените деца и възпитаници, представящи страната ни в интернационалните надпревари и награди. Заедно с това, през последните години има наклонност за разпределяне на стипендии за предпочитаните области, само че отчитаме липса на опция за финансиране на даровитите деца, които приключват гимназия и следва да продължат висшето си обучение у нас. ”



Премиерът акад. Денков акцентира: " От години, започвайки от 2015 година като зам.-министър, организирам срещи с олимпийските тимове по естествени науки, математика и информатика. Те постоянно са ме изпълвали с горделивост, наслада и благополучие, че имаме такива гении у нас. Олимпийците, на които се радваме, получават голяма поддръжка от разнообразни институции. Всичко това е национално изпитание, с цел да се радваме на триумфите на олимпийците. За страдание, позитивната страст върви ръка за ръка с страстта, че в битката за гении България е на дъното на класациите. Именно по тази причина, през последните години бяха положени систематични старания, с цел да променим тази обстановка. "

" Остана да успеем да подкрепим университетите в България - това, което се случва през днешния ден, е първата голяма крачка в това отношение. За да знаем, че българските младежи имат опция, при условия, които подхождат на някои от най-хубавите в света, да се развиват в България. Това е картината, която сега получава последния щрих, на равнището на висшето обучение за това по какъв начин да се борим за всеки гений, който желае да откри своето благополучие тук у нас. "

Представителите на бизнеса подчертаха, че ще се опитат да покажат защо един добър кадър има потребност от фундаментални познания. " Когато се основават благоприятни условия, младежите ще се завърнат както от чужбина, по този начин и тези, които са тук, ще имат предпочитание да останат в страната и да оказват помощ на страната да става по-силна и добра ", обявиха те.

Министър-председателят добави, че се притеглят задгранични докторанти и постдокторанти да работят у нас: " Амбицията не е единствено да задържим нашите гении у нас, а да привличаме надарени младежи и от другите елементи на света. Искрено имам вяра, че програмата ще тръгне добре и страната ще я поддържа. Ще забележим не може ли сходни форми да развием и в други институти в страната. "

Стипендиантската стратегия започва още тази година. Кандидат-студентите могат още в този момент да аплайват, като срокът е 17 март. 72 000 лева е сумата на човек, покриващата целия 4-одишен интервал на обучение. Отделно има и платени стажове, т.е. сумата става по-голяма. Тази година ще бъдат приети десетина студенти, а идната година може да са повече и да се ускорява програмата.

Акад. Денков разяснява и изявление на здравния министър Христо Хинков, който съобщи в изявление, че Денков го е посъветвал да не организира състезания в лечебни заведения: " Казах на здравния министър да намерения дали е уместно да го направи, не съм му забранил. Аргументът е относително явен и понятен – когато министър е споделил, че си потегля, стои въпросът дали би трябвало да взема решение кадрови проблеми. Когато един министър желае да развива една система, естествено е част от тази система са фрагментите, които ще работят. Дали сме му причини, само че не сме му забранявали. Редно е новият министър да започва тези процедури, с цел да носи отговорност за тях. Последният диалог с Мария Габриел приключи по следния метод: споделих, че съм направил обзор на работата на министрите, тя също го е направила, само че желае да се види с министрите един по един. Това ще ѝ отнеме две седмици, т.е. края на предходната седмица, и по-късно да обсъдим резултатите. До момента този диалог не се е състоял. "

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР