Това е с оглед на евроатлантическата перспектива на Сараево, заяви

...
Това е с оглед на евроатлантическата перспектива на Сараево, заяви
Коментари Харесай

България готова да задълбочи връзките с Босна и Херцеговина

Това е предвид на евроатлантическата вероятност на Сараево, съобщи президентът Румен Радев по време на срещата си на „ Дондуков “ 2 с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Страната ни извървя значим път, с цел да усвои високите стандарти на НАТО и можем да споделим опита си, съобщи президентът и акцентира, че България създава азбучник на опциите за обучение, подготовка и образование у нас в областта на сигурността и защитата, от които може да се възползва Босна и Херцеговина.

Българският президент прикани Босна и Херцеговина да резервира импулса за промени изключително в областта на върховенството на закона, в административната промяна, социално-икономическата област.

„ Важно е да продължим съдействието в областта на правораздаването и вътрешния ред, тъй като единствено със взаимни старания можем да се противопоставим на трансграничната престъпност, религиозната радикализация и тероризма “, съобщи Румен Радев.

Президентът Радев приветства напъните на Босна и Херцеговина за реализиране на прогрес в процеса на европейска интеграция и за приемане на статут на страна-кандидатстваща за пълноправно участие в Европейския съюз.

„ Надявам се до края на българското европредседателство да получите стремежи отговор. България постави огромни старания да върне във фокуса на Европа европейската вероятност на Западните Балкани, който е един от целите на българското председателство “, съобщи президентът.

Румен Радев и Денис Звиздич бяха единомислещи, че в икономическото съдействие сред двете страни има доста неизползвани благоприятни условия. Стокообменът, който е към 150 милиона евро годишно, е към момента надалеч от капацитета, съобщи президентът. България e първата страна, която през 1992 година призна самостоятелна и суверенна Босна и Херцеговина, и от този момент до в този момент продължаваме да поддържаме вашите старания и развиването на двустранните ни връзки, съобщи Румен Радев.

Смятам, че всички жители на Босна и Херецеговина високо ценят обстоятелството, че България е първата страна, признала независимостта ни, а 26 години по-късно страната ви още веднъж играе значима роля за развиването ни поради целта на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за евроинтеграцията на Западните Балкани, съобщи Звиздич.

По думите му, европейската вероятност е значима предвид на стабилността и мира в района.

„ Без нея процесите в Западните Балкани са мъчно предвидими “, уточни председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина.

Звиздич изрази вяра до началoто на идната година страната му да получи статут на страна претендент за еврочленство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР