Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Mеждународен ден на преводача, почитаме св. Йероним Блажени

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.                                         
Прочетете още
Днес е интернационалния ден на преводача.



Международният ден на преводача се отбелязва от 1991 година насам на 30 септември по решение на Съвета на Международната федерация на преводачите (ФИТ). На тази дата се уважава паметта на патрона на преводачите, св. Йероним Блажени, умрял на 30 септември 420 година Св. Йероним превежда Библията от гръцки и еврейски на латински език сред 383 и 406 година Преведената от него Библия става известна под името Вулгата.

Празникът се отбелязва в целия свят с представяния на книги, кръгли маси, състезания и други

Преводач е човек, който прави превод на джука тирада или писмени текстове от един на различен език, най-често от непознат на роден и назад. Преводачът може да превежда още от жестов език на вербален и противоположното, както и от един жестов език на различен.

Според типа превод, преводачите се разделят в специализацията си на преводачи от един на различен език, жестови преводачи, конферентни преводачи, преводачи-придружители и така нататък

Устният превод да вземем за пример се дели главно на два типа – консекутивен (последователен, при който говорещият и превеждащият се редуват) и симултанен, или още именуван синхронен (едновременен, при който говорещият не прави специфични паузи, в които превеждащият да говори). Синхронният превод е желан за конференции, симпозиуми, конгреси и се практикува при съществуване на нужната техника (кабина, микрофони, приемници). Синхронният превод постоянно се прави в екип от двама преводачи на езикова композиция. Работният ден на устния преводач по професионалните стандарти на Асоциацията на конферентните преводачи е 6 часа.

Почитаме християнския светец св. Йероним Блажени.



Евсевий Йероним Софроний е роден към 345 година в Далмация и умира на 30 септември 420 година във Витлеем, Юдея. Той е прочут с обстоятелството, че е преводачът на Библията от гръцки и еврейски на латински език сред 383 година и 406 година, известна под името Вулгата. Неговият превод е изработен по поръка на папа Дамас I и ревизира остарелия латински превод на Библията, наименуван Вулгата Латина. Свети Йероним е един от отците на църквата и лекар на католическата черква. Почитан е и в източноправославната черква.

Свети Йероним е считан за настойник на археолозите, архивистите, библиотекарите, библиотеките, учениците, студентите и преводачите. В иконографията е изобразяван постоянно като дъртак с бяла брада, приведен над книгите. За интернационален Ден на преводача е признат 30 септември, датата на гибелта на свети Йероним.

Неговите заможни родители го изпращат в Рим при фамозния Елий Донат, при който учи граматика, изразителност и философия. Между съучениците му е и свети Памахий, с който става другар за цялостен живот. По това време той се кръщава. След къс престой в Трир и Аквилея през 373 година отива по сухоземен път в Източната империя, в Сирия, където живее като аскет. В Антиохия на Оронт учи гръцки и еврейски. През 379 година става духовник в Антиохия. След това в Константинопол следва при Григорий Богослов. От 382 до 384 година е секретар на папа Дамас I и е консултант на знатни римски дами, сред които са св. Марцела и Леа, Фабиола, Павла и щерка ѝ девицата Евстохия.

Освен превода на Библията на латински през 385 година във Витлеем и на целия Стар завет през 393 година, той е създател на доста мнения.



Официално е открит ВЕЦ Хувър Дам, ситуиран на границата сред американските щати Аризона и Невада.

Хувър Дам е стоманобетонна дъгова гравитационна язовирна стена с водноелектрическа централа, издигната в каньон на река Колорадо, на границата сред американските щати Аризона и Невада. Язовирната стена, ситуирана на 48 km югоизточно от Лас Вегас, е наречена на президента Хърбърт Хувър, който взе участие интензивно в нейното обмисляне и изграждане. Резервоарът, който се образува зад язовирната стена, се назовава язовир Мийд и носи името на Елууд Мийд, ръководителя на плана.

Строежът стартира през 1931 година и приключва през 1935 година, повече от година преди открития период. По време на градежа умират 114 души. На церемонията по откриването на 30 септември 1935 година президентът на Съединени американски щати Франклин Делано Рузвелт декларира: „ Тази заран аз пристигнах, видях и бях обуздан, както би бил всеки, който види за пръв път този огромен героизъм на човечеството... Преди 10 години мястото, където сме се събрали, беше безлюдна, сурова пустиня. На дъното на мрачния каньон, чиито стени се извисяват до височина над 300 m, течеше необуздана и рискова река... Мястото на град Боулдър беше покрита с кактуси пустота. И преобразяването, осъществено тук през тези години, е едно знамение на двадесети век. “

През 1981 година Хувър Дам е включен в Националния указател на историческите места, а на 20 август 1985 година е разгласен публично за национална историческа забележителност.

Родени на този ден са:



Моника Белучи  – италианска актриса и манекенка. Родена на 30 септември 1964 година в Чита ди Кастело, Италия. Първоначално Моника Белучи стартира да учи право в университета в Перуджа, само че през 1988 година се мести в Милано и подписва контракт с стилната организация Elite Model Management. Скоро по-късно става една от най-известните манекенки в Италия, Париж и Ню Йорк и прекъсва следването си. През 1989 година тя се записва на курсове по актьорско майсторство и година по-късно се снима в първия си филм. Говори свободно италиански, британски и френски и взе участие в продукции и на трите езика. Омъжена за известния френски артист Венсан Касел, от който има две дъщери – Дева и Леони. В кариерата си има над 30 кино лентата, сред които Малена, Дракула, Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра, Братя Грим, Тайни сътрудници, Стреляй самоуверено, Под съмнение, Страстите Христови, Баария и други



Райна   Терзийска  – попфолк певица. Райна е родена на 30 септември 1981 година в гр. Сандански. Името ѝ е определено откакто татко ѝ отива при баба Ванга, с която имат предварителна спогодба. Той извършва заръката на пророчицата и занася поръчаните легенче, кукла и цветя. Баба Ванга взима карамфилите, избира един от тях и споделя: „ Райна ще се споделя детето, и по този начин ще я наричате, няма да ѝ преиначавате името. “ Преди да стартира кариерата си на певица, Райна е професионален модел в организация „ Интерсаунд “ в продължение на пет години. На 17 януари 2019 година се появява първият албум на Пайнер за 2019 година – „ Една на милион “. Дискът включва 15 заглавия, основани през последните шест години, както и три нови песни – „ Размазаният грим “, „ Измъкни ме “ и „ 5 – 6 минути “. В навечерието на първа пролет, Райна представя „ Размазаният грим “ със особено слайдшоу. В средата на септември, след едногодишна пауза, се появява новия видеоклип на певицата – „ А бях ти споделила “.



Георги Дюлгеров -  български режисьор, сценарист и продуцент. Роден на 30 септември 1943 година в Бургас. Потомък е на бежанци от Ениджевардарско, Егейска Македония и от Одринска Тракия. Почетен професор на Нов български университет (2010). Завършва московския Институт по кинематография Герасимов. От 1970 до 1991 година работи в СИФ „ Бояна “. През 1992 – 1998 година е шеф на Армейския аудио-визуален център. Преподавател по кинорежисура, началник на клас в НАТФИЗ, от 1995 година е доцент, а от 1999 г. – професор. От 1994 година е член на Европейската кино академия. Поставя и театрални постановки. През 2011 година след близо 20-годишно спиране режисира в Театър 199 спектакъла „ Кики ван Бетовен “ от Ерик-Еманюел Шмит, с присъединяване на Меглена Караламбова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР